Начало Автомобили Aston Martin с 82% ръст на продадените коли

Aston Martin с 82% ръст на продадените коли

573
0
Aston Martin Valkyrie
Aston Martin Valkyrie; снимка: Aston Martin

Aston Martin има 82% повишение на продажбите за 2021 г., съобщиха от британския автомобилен производител. Компанията прогнозира по-ниски печалби вследствие на закъснения в доставките на супер модела Valkyrie. През четвъртото тримесечие са били предадени 10 броя от колата – по-малко от предварителните разчети. Заради това от Aston Martin предвиждат 20 милиона долара по-ниска печалба. Отчита обаче сериозен интерес към първия си SUV – DBX.

Aston Martin Valkyrie е съвместен проект на британския автомобилен производител и легендарния конструктор от Формула 1 Ейдриан Нюи заедно с Red Bull Advanced Technologies. Производството стартира през ноември миналата година след създаването на един концептуален и два прототипни варианта. Автомобилът е с хибридно задвижване. Има 6,5-литров атмосферен двигател Aston Martin-Cosworth (около 1000 к.с.) и електрически мотор Rimac със 160 к.с. (119 kW). Една от целите е съотношението тегло-мощност да е максимално близо до 1:1. Предвидено е производството на 150 броя при цена от около $3 млн. на кола. От спайдър варианта, който трябва да влезе в производство догодина, ще има 85 коли. Има и Pro версия – само 25, вече продадени бройки.

Aston Martin е продал 6182 коли през 2021 г., което спомогна и за качване стойността на акциите му

Според анализите на специалисти търсенето на луксозни модели се е повишило, тъй като вследствие на ограниченията при пътуване заради пандемията от коронавирус богатите клиенти разполагат с повече наличен капитал. Друг британски производител на такива модели – Bentley – съобщи за ръст от 31% в продажбите си.

Според списание Аутокар пък в Aston Martin търсят заместник на главния изпълнителен директор на компанията Тобиас Мьорс. Той дойде от Mercedes-AMG преди по-малко от две години. Официалният коментар бе, че от автомобилния производител няма да обсъждат информацията. Твърди се, че в Гейдън не били доволни от финансовите резултати под ръководството на Мьорс. От началото на 2020 г. Aston Martin е собственост на ръководен от канадския милиардер Лорънс Строл консорциум.

От Aston Martin са говорили с човек от ръководството на Ford за поста на Мьорс. Строл обаче заяви пред Файненшъл Таймс, че „няма абсолютно никакви действия за търсене заместник на Тобиас“.