Начало Избрани Aston Martin с 82% ръст на продадените коли

Aston Martin с 82% ръст на продадените коли

331
0
Aston Martin Valkyrie
Aston Martin Valkyrie; снимка: Aston Martin

Aston Martin има 82% повишение на продажбите за 2021 г., съобщиха от британския автомобилен производител. Компанията прогнозира по-ниски печалби вследствие на закъснения в доставките на супер модела Valkyrie. През четвъртото тримесечие са били предадени 10 броя от колата – по-малко от предварителните разчети. Заради това от Aston Martin предвиждат 20 милиона долара по-ниска печалба. Отчита обаче сериозен интерес към първия си SUV – DBX.

Aston Martin Valkyrie е съвместен проект на британския автомобилен производител и легендарния конструктор от Формула 1 Ейдриан Нюи заедно с Red Bull Advanced Technologies. Производството стартира през ноември миналата година след създаването на един концептуален и два прототипни варианта. Автомобилът е с хибридно задвижване. Има 6,5-литров атмосферен двигател Aston Martin-Cosworth (около 1000 к.с.) и електрически мотор Rimac със 160 к.с. (119 kW). Една от целите е съотношението тегло-мощност да е максимално близо до 1:1. Предвидено е производството на 150 броя при цена от около $3 млн. на кола. От спайдър варианта, който трябва да влезе в производство догодина, ще има 85 коли. Има и Pro версия – само 25, вече продадени бройки.

Aston Martin е продал 6182 коли през 2021 г., което спомогна и за качване стойността на акциите му

Според анализите на специалисти търсенето на луксозни модели се е повишило, тъй като вследствие на ограниченията при пътуване заради пандемията от коронавирус богатите клиенти разполагат с повече наличен капитал. Друг британски производител на такива модели – Bentley – съобщи за ръст от 31% в продажбите си.

Според списание Аутокар пък в Aston Martin търсят заместник на главния изпълнителен директор на компанията Тобиас Мьорс. Той дойде от Mercedes-AMG преди по-малко от две години. Официалният коментар бе, че от автомобилния производител няма да обсъждат информацията. Твърди се, че в Гейдън не били доволни от финансовите резултати под ръководството на Мьорс. От началото на 2020 г. Aston Martin е собственост на ръководен от канадския милиардер Лорънс Строл консорциум.

От Aston Martin са говорили с човек от ръководството на Ford за поста на Мьорс. Строл обаче заяви пред Файненшъл Таймс, че „няма абсолютно никакви действия за търсене заместник на Тобиас“.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.