Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефът на Мерцедес-AMG стана CEO на Астън Мартин

Шефът на Мерцедес-AMG стана CEO на Астън Мартин

2155
0
Тобиас Мьорс
Тобиас Мьорс; снимка: Астън Мартин

Тобиас Мьорс е новият главен изпълнителен директор на Астън Мартин, съобщиха официално от компанията. Досега 54-годишният инженер оглавяваше Мерцедес-AMG, където е работил почти три десетилетия (от 1994 г. досега). Той ще замести на поста доктор Анди Палмър, който е постигнал споразумение с борда на Астън да се оттегли. Мьорс ще започне работа от 1 август тази година.

Мьорс оглавява Мерцедес-AMG от октомври 2013 г.

Под неговото ръководство компанията от Афалтербах увеличава повече от два пъти производственото си портфолио и учетворява продадените AMG автомобили.

„Бордът реши, че сега е моментът за ново ръководство, което да помогне за осъществяване на плановете ни”, заяви Лорънс Строл. „Бих искал да благодаря на Анди за упоритата работа и лична отдаденост на Астън Мартин от 2014 г. насам. През този период компанията успешно възроди основната си спортна гама, бе създаден и първият SUV на марката. Искам да отбележа и ръководството на доктор Палмър през последните предизвикателства и несигурност, предизвикани от COVID-19.”

„Радвам се да посрещна Тобиас в Астън Мартин. Той е невероятно талантлив професионалист и доказан бизнес лидер. С него ни свързват дългогодишно успешно техническо и търговско партньорство. През кариерата си той се е справил с увеличаване на продуктова гама, подсилване позиция на бранд и увеличение на печалби. Тобиас е точният човек, който да ръководи Астън Мартин при прилагането на стратегията ни.”

Връзките между Астън Мартин и Даймлер са много близки

Щутгартският концерн притежава 5% от британската марка, като освен това доставя двигатели и електронни компоненти за компанията от Гейдън.

Доскоро се говореше, че CEO на Астън Мартин може да стане моторспорт директорът на Мерцедес Тото Волф. Австриецът дори купи акции, но настоя, че те са чисто финансова инвестиция и нямат нищо общо с работата му във Формула 1. Той и Строл са приятели, което породи и редица слухове за възможен пост за Волф в Гран при тима на канадския милиардер, който от догодина ще е заводски екип на британската марка.