Начало Автомобили Aston Martin V12 Zagato взе приза на конкурса за красота

Aston Martin V12 Zagato взе приза на конкурса за красота

50
0
Aston Martin,Concorso dEleganza Villa dEste,zagato

Титлата за най-красив концептуален автомобил на конкурса за красота Concorso dEleganza Villa dEste, проведен на брега на езерото Комо в Италия, бе присъдена на купето Aston Martin V12 Zagato. Победителят в тази номинация се избира с гласовете на посетителите на мероприятието, състояло се на 20-22 май.
Автомобилът е създаден в чест на 50-годишнината от началото на сътрудничеството между британският производител на спортни автомобили и италианското ателие за дизайн. Първата им съвместна разработка е легендарния Aston Martin DB4 GT Zagato, представен през 1061 г.
Настоящият модел не е просто изложбен експонат, а напълно готов за действие автомобил, подготвен в две версии – шосейна и състезателна. За основа е взета платформата на купето V12 Vantage, а двигателят е 6-литров V12 с мощност 510 к.с.
Автомобилът ще бъде произведен в изключително малка серия и в двата си варианта, а през месец юни т.г. ще се състои и премиерата му на спортното трасе – 24-часовата надпревара на пистата Нюрбургринг.
Журито на конкурса, връчващо наградата Trofeo BMW Group (германската компания се явява съорганизатор на конкурса), отличи най-добрия класически автомобил на шоуто. Това е Alfa Romeo 33 Stradale от 1968 г., докато вотът на публиката отдаде предпочитанията си на друг легендарен модел на италианската компания – Alfa Romeo 6C 2500 SS от 1942 г.