Начало Автомобили Audi произведе 8-милионния автомобил с quattro

Audi произведе 8-милионния автомобил с quattro

81
0

Audi е quattro, а quattro е Audi – прочутата система за задвижване на четирите колела е неделима част от марката вече повече от 35 години. През изминалата седмица компанията от Инголщад произведе своя автомобил №8 000 000 с quattro – Q5 SUV в цвят Garnet Red. Колата слезе от поточна линия в новия завод на бранда в Сан Хосе Чиапа (Мексико).

Технологията quattro дебютира през 1980 г. В наши дни е налична в над 100 версии на модели Audi. Стандарт е за автомобили като Q7, A4 allroad, A6 allroad, A8, новото R8, всички S и RS спецификации, както и опция за останалите варианти. През 2015 г. 44% от всички клиенти на Audi по цял свят предпочетоха кола с тази система. Особено силни са продажбите на автомобили с quattro в САЩ, Канада, Русия, пазарите на Близкия изток.

Компанията от Инголщад създава важен момент в историята на автомобилостроенето със създаването на quattro. Премиерата на технологията е с Ur-quattro на автомобилното изложение в Женева през 1980 г. През 1986-та Audi заменя първото поколение и след това продължава да развива технологията. С нея марката постига много успехи и в автомобилния спорт. Сред тях са титли в световния рали шампионат, шест триумфа в прочутото изкачване Пайкс Пийк в Съединените щати, титла в сериите ТрансАм, 2 титли в DTM, 11 титли в национални шампионати Super Touring Car и Touring Car World Cup. Последният успех датира от ноември 2016 г., когато Матиас Екстрьом (с частния си екип EKS) взе титлите при пилотите и отборите в световния раликрос шампионат с Audi S1 EKS RX quattro. От тази година той ще получава заводска подкрепа от Инголщад.