Начало Автомобили Audi A4 празнува своя 25-и рожден ден

Audi A4 празнува своя 25-и рожден ден

145
0
снимка: Ауди

Голям юбилей празнува премиум-модела от среден клас на Audi. Преди 25 години от конвейера слиза първият екземпляр от Audi A4. Оттогава до сега марката с четирите кръга е произвела над 7,5 милиона автомобила от този модел. Четвърт век след появата му на бял свят, популярността на Audi A4, не намалява. С 344 586 продажби през 2018 г., A4 е най-продаваният модел на марката с четирите пръстена в световен мащаб. Почти всеки пети произведен автомобил на Audi е от това моделно семейство.

Със своя пазарен дебют през 1994 година в ролята си на наследник на серията Audi 80, Audi A4 постави нови мащаби в своя клас. Благодарение на необикновеното съчетание от елегантност, спортен дух и комфорт, той спечели сърцата на купувачи от цял свят. Още през 1995 г. – първата пълна година от производството му, А4 се превърна в истински бестселър: тогава от конвейера слизат внушителните 272 052 екземпляра.

Днес с множеството си системи за подпомагане на водача, моделът продължава да впечатлява в своя сегмент.

Петер Мош, председател на управителния съвет на AUDI AG: „A4 е символ на успеха на марката Audi. С много старание и отдаденост нашите служителки и служители направиха възможен този успех. При това в продължение на цели 25 години. Това е огромно постижение, от което ние в ролята си на управителен съвет се чувстваме наистина горди, и за което сърдечно поздравяваме екипа на компанията.“

Междувременно Audi A4 вече се намира в своята пета генерация (на пазара от 2015 година), а търсенето е все така голямо. Броят на купувачите,които спират избора си на моделното семейство A4, е най-голям в Китай, Германия и САЩ,. Така през 2018 година всеки пети продаден от Audi автомобил на германския пазар е именно от този модел. В Китай разработената специално за местния пазар удължена версия на А4 е най-продаваният модел на Audi.

С произведени досега над 7,5 милиона екземпляра, A4 е най-успешният модел на Audi за всички времена. От дебюта на четвъртото поколение на A4 през 2007 година производството на модела е съсредоточено в германските заводи на компанията в Инголщад и Некарсулм. Наред с това, Audi има и местно производство на А4 в Азия: в Чанчун (Китай) и Аурангабад (Индия).