Начало Автомобили Audi с две ключови премиери на NAIAS

Audi с две ключови премиери на NAIAS

38
0

Audi A4 allroad quattro и технологичната студия Audi h-tron quattro concept: с тези две ключови премиери марката с четирите пръстена на емблемата постави иновативните решения на Audi quattro и Connectivity, както и технологията за задвижване с горивни клетки в центъра на вниманието на North American International Auto Show (NAIAS) в Детройт.

Новият Audi A4 allroad quattro се представи в Детройт с още по-категоричен дизайн – с характерно оформена предна част и типична „allroad“ оптика. Серийното задвижване на четирите колела quattro и увеличеният с 34 клиренс го превръщат в перфектния автомобил за всякакви ситуации – включително и отвъд предела на утъпканите пътища. Предлаганите за модела двигатели са мощни и едновременно с това ефективни: те разполагат с до 200 кВт (272 к.с.).

Високотехнологичните опции като Audi virtual cockpit и MMI Navigation plus с новата управляваща концепция MMI допълнително подчертават комфортния характер на Audi A4 allroad quattro. Многобройните функции на Audi connect свързват водача и спътниците му с интернет с помощта на високоскоростния стандарт LTE. Асортиментът от системи за подпомагане на водача също е много богат. Сред особено интересните предложения са системата за ефективност с предикативно действие, адаптивният cruise control Stop&Go с включен асистент за движение в задръстване, както и асистент за теглене на прикачен товар, който значително улеснява работата на водача.

Голям пробег, кратко време за зареждане, спортни динамични показатели: технологичната студия Audi h-tron quattro concept демонстрира големия потенциал на технологията за задвижване с горивни клетки. Автомобилът се показва за първи път от Audi и се придвижва изцяло на електрически ток, като задвижването черпи енергия от водородно гориво. Горивната клетка е с мощност до 110 кВт, отговаря на най-модерните стандарти в областта и се комбинира с акумулаторна батерия, която за кратко време може да дава допълнителен тласък с мощност 100 кВт.

Два електромотора в областта на предния и задния мост пък демонстрират поредната еволюционна стъпка от развитието на технологията за задвижване на четирите колела quattro: напълно електрифицираният вариант на quattro. Електромоторът на предния мост има мощност 90 кВт, а този на задния мост – 140 кВт. Спортният SUV се ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от седем секунди. Зареждането на резервоарите за водородно гориво става бързо и лесно в рамките на около четири минути; пробегът с едно зареждане достига до 600 километра.

Освен това Audi h-tron quattro concept ни дава възможност да надникнем в развитието на технологиите за автономно шофиране и паркиране, които през 2017 година предстои да влязат в серийно производство при следващото поколение на модела от луксозен клас Audi A8. Сърцето на автономното шофиране при Audi е централизираното устройство за управление на асистиращите системи (zFAS). С негова помощ всички данни за ситуацията около автомобила се анализират постоянно в реално време и така при определени условия става възможно автомобилът да се придвижва и паркира автономно. При паркиране или движение със спиране и потегляне при темпо до 60 километра в час електрониката може изцяло да поема функцията на водача.

На NAIAS 2016 Audi за пръв път показа A4 седан пред широката публика зад Океана. Моделът продължава успешната история на своя предшественик с цял фойерверк от модерни технологии на борда. По отношение на теглото, аеродинамиката, акустичния комфорт, вътрешния обем и системите за подпомагане на водача, този автомобил поставя нови мащаби в класа си. Наред с това Audi A4 седан впечатлява с ефективни двигатели, сигурно и динамично пътно поведение благодарение на системата за задвижване на четирите колела quattro, както и с богати възможности за свързване.

Audi разширява възможностите при управлението на функциите в своите автомобили с още по-големи дисплеи, използващи технологията „joy of use“. С помощта на един интерактивен модел на интериора на бъдещето, публиката на изложението в Детройт има възможността да се докосне до тази новаторска технология. Иновативното решение осигурява обратна връзка от чувствителния на допир екран. По този начин управлението с тъчскрийн става по-интуитивно и по-безопасно от всякога.