Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ауди отново потвърди ангажимента си в F1

Ауди отново потвърди ангажимента си в F1

1172
0
Ауди
графика: Ауди

Ауди отново потвърди ангажимента си в F1. Това заяви новият главен изпълнителен директор на марката Гернот Дьолнер. Германецът даде първо интервю откакто зае този пост. В него той отново отхвърли спекулациите, че Ауди обмисля да прекрати програмата си за F1, която ще започне от 2026 г.

Ауди обяви намерението си да се присъедини към стартовата решетка преди в края на лятото на 2022 г. Германският производител ще влезе когато влязат новите технически правила за задвижващите системи през сезон 2026. Те предвиждат използването на повече електрическа енергия

Оттогава Ауди придоби миноритарен дял в Заубер Моторспорт. Швейцарският тим е стратегически партньор на марката от Инголщат и ще работи върху новото поколение шаси. Планът е Ауди да притежава поне 75 % от Заубер до началото на 2026 г.

В началото на октомври се появи слух, че Ауди иска да спре програмата си за F1. Германският производител дори е помолил друга марка от VW Груп- Порше- да заеме неговото място. От Порше обаче отказват да се връщат в F1, след като преговорите с Ред Бул пропаднаха. Някои слухове дори предполагаха, че Тойота ще наследи Ауди, ако германците в крайна сметка се откажат от участие. Имаше и информация, че програмата на марката изостава сериозно спрямо тези на другите производители.

От Заубер и Ауди категорично отрекоха информацията относно прекратяване на програмата за F1. Управляващият директор на швейцарския тим Алесандро Алуни Брави потвърди, че Ауди няма да има присъствие в F1 до началото на 2026 г. и че всичко върви по план.

В крайна сметка всичко слухове останаха неопровергани. Наскоро Дьолнер даде първото си интервю след като застана начело на Ауди и заяви следното:

„Има ясно решение на управителния съвет и надзорните съвети на Ауди и Фолксваген, че марката ще влезе във Формула 1 през 2026 г. Планът е налице“, сподели CEO-то на Ауди пред германския бизнес вестник Handelsblatt.

В същото време Брави през цялото време  отричаше, че интересът на германците към Формула 1 намалява

„За съжаление, в момента не се знае какво точно ще се случи. „Защо има липсва комуникация? Това е просто. Ние сме Alfa Romeo F1 Team Stake“, каза Брави в края на ноември.

„До края на годината имаме известни ограничения в комуникацията за отбора, за бъдещето, за участието на Ауди и заради това напълно уважаваме Алфа Ромео за това. „Не искаме да правим каквито и да било съобщения или нещо повече от това, което е строго свързано със състезанията и шампионата. Както казах, ангажиментът е налице.“

Същевременно Дьолнер намекна за бавното вземане на решения при предишната ръководна структура.

„Преди имахме много сложен пейзаж от комисии. Ето защо сега премахнахме цяло ниво от комитети под изпълнителния съвет. Накратко: сега сме по-бързи и всички важни решения отново се вземат от целия екип на изпълнителния съвет“, допълни главният изпълнителен директор на марката.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Audi Sport (@audisport)