Начало Други Ауди отново спечелиха 24 часа на Льо Ман

Ауди отново спечелиха 24 часа на Льо Ман

41
0

Ауди отново спечелиха 24 часа на Льо Ман, но първи в тазгодишното издание на най-прочутата надпревара за издръжливост стана автомобилът с №2 и екипаж Том Кристенсен/Алан Макниш/Лоик Дювал. Състезанието бе помрачено от гибелта на датския пилот Алан Симонсен. Той се удари със своя Астън Мартин в самото начало – в четвъртия тур – и по-късно почина от контузиите си.

Втори – на 1 обиколка (победителите направиха 348 тура в 24-часовото състезание) – завършиха Тойота с №8/Антъни Дейвидсън/Стефан Саразен/Себастиен Буеми. На почти две минути зад тях е Ауди-то с №3 – Марк Жене/Оливър Джарвис/Лукас ди Граси. На четвърта и пета позиция се класираха Тойота №7 (Алекс Вурц/Никола Лапиер/Казуки Накаджима) и Ауди №1 (Андре Лотерер/Беноа Трелюе/Марсел Фаслер).

Това е девети успех на Льо Ман за живата легенда на състезанията за издръжливост Том Кристенсен. За Макниш победата е трета в кариерата му, а за Дювал – дебютна. Триумфът е общо 12-ти в надпреварата за последните 14 години. Кристенсен посвети първото място на Симонсен.

Аудитата с номера 1 и 3 отидоха назад в подреждането заради технически проблеми. Победителите от 2011 и 2012 г. Лотерер/Трелюе/Фаслер изкара 12 обиколки в пита през седмия час, а Джарвис спука гума по същото време.

В клас LMP2 победата взе Морган Нисан – Бертран Багет/Мартин Плауман/Рикардо Гонзалес. При GTE Pro първи са Марк Лийб/Ричард Лайц/Ромен Дюма с Порше 911 RSR, а в GTE Am успехът бе за Реймон Нарак/Жан-Карл Верне/Кристоф Буре с Порше 997 GT3.