Начало Автомобили Audi планира гама от електрически автомобили

Audi планира гама от електрически автомобили

93
0
Audi

Audi планира гама от електрически автомобили от висок клас с оглед растящия интерес към такъв тип коли.

Доскоро този тип модели бяха възприемани по-скоро като екзотични основно заради високата си цена и лимитиран пробег, ограничаван допълнително от твърде малкото станции за зареждане. Анализатори и наблюдатели обаче предвижда, че продажбите на електрически коли ще скочат рязко до края на десетилетието. Успехът на Tesla с въвеждането на иновации и намаляване на цените, появата на електрическия i8 на BMW и т.н. привлякоха внимание и се смята, че пазарът в тази ниша тепърва ще се развива.

Audi ще извади първия си изцяло електрически автомобил на пазара – версия на R8 – през 2015 г. Той ще може да измине 450 км. Освен него обаче в компанията се планират още няколко коли от този тип – седани и SUV-ове, твърдят близки до автомобилния производител източници.

Всички големи немски автомобилни компании планират електрически автомобили. Искат да са подготвени, когато търсенето на такива модели се ускори – твърди анализаторът Франк Швопе от NordLB, според когото процесът може да отнеме между 5 и 7 години.

Не е ясно колко точно модела планират в Audi. Твърди се обаче, че един от тях е вариант на новия Q8, а от концерна поставиха и цел от около 400 км пробег за бъдещи електрически коли.

Очаква се продажбите на електрически автомобили да достигнат до 2,7 милиона броя годишно до 2018 г. През 2013 г. са реализирани 180 000.