Начало Автомобили Audi представи първия си дизелов супермодел

Audi представи първия си дизелов супермодел

55
0
Audi,quattro,sq5

Преди два месеца Audi представи обновения си кросоувър Q5, който освен леко променена външност получи и модернизирани задвижващи агрегати. Още тогава изтече и непотвърдена информация, че през юни германците ще представят и топ-версия на своя SUV.
Това стана факт през изминалия уикенд по време на маратонската надпревара 24 часа на Льо Ман.
Най-бързата модификация носи обозначението Audi SQ5, дебютът й пред широка публика ще се състои през есента в Париж, а продажбите на суперкросоувъра ще стартират през пролетта на 2013 г.
За задвижване на автомобила се използва 3-литров битурбо дизелов агрегат, познат вече от Audi A6 и A6 Allroad quattro. Това е и първият S-модел в гамата на марката, използващ двигател TDI в цялата й история.
Моторът има модифицирана система за директно впръскване на горивото и система за променливо газоразпределение на клапаните (по височина и време), което е довело мощността до 313 к.с. и максимален въртящ момент от 650 Нм. (1,450-2,800 об/мин.). Ускорението до 100 км/ч. на дизеловия всъдеход с 8-степенна автоматична трансмисия заема 5,1 сек., а максималната му скорост е ограничена електронно на 250 км/ч.
В изпускателната система е монтиран саунд-генератор, който променя познатото дизелово ръмжене в подобаващ гърлен звук.
В системата за задвижване 4х4 се използва диференциал с коронни зъбни колела и активен заден диференциал. Окачването на SQ5 е понижено с 30 мм, като стандартни за модела се предлагат 20-цолови колела. Друга разлика спрямо нормалния модел е замяната на електрохидравличния сервоусилвател с електромеханичен.
В базовото оборудване са включени и тапицерия от кожа и алкантара, алуминиеви детайли в арматурното табло и вратите, а като опция се предлагат и карбонови вложки или такива в съчетание от дърво и алуминий.
Цените на Audi SQ5 в Германия ще започват от 58 500 евро.