Начало Автомобили Aуди с амбиция за още по-успешна 2012

Aуди с амбиция за още по-успешна 2012

35
0

В навечерието на започващия днес автомобилен салон в Женева Рупърд Щадлер, изпълнителен директор на AUDI AG обяви амбициите на компанията:
„През 2012 г. целим да постигнем по-добри резултати в сравнение с общите на световния автомобилен пазар!
В същото време финансовият директор Щробек обобщи, че на база данните от приходи, концернът на Ауди е станал един от най-печелившите в автомобилната индустрия.
През 2011 Ауди отново постигна най-добрите резултати по доставки, приходи и резултати. Марката с четирите кръга продаде над 1,3 млн. автомобила, като приходите на концерна се покачиха на 44,1 млрд. евро.
Оперативният резултат от изминалата финансова година пък се равнява на 5,3 млрд. евро. Възвращаемостта на продажбите се покачи от 9,4 на 12,1 %.
Затова Щадлер обяви още:
„Никога досега не сме постигали толкова висок ръст на продажбите. 2011- та беше най-успешната година в историята на концерна. През 2012 ще продължим тази линия на развитие и целим да постигнем по-добри резултати в сравнение с общите на световния автомобилен пазар.“
В тази връзка е важно да се отбележи, че експертите са на мнение, че тази година ръстът на продажбите на световния автомобилен пазар ще бъде 4%!
За марката Ауди 2011-та беше рекордна по много показатели. Броят на доставените автомобили се повиши с 19,2% или с 210 000 на 1 302 659 (2010: 1 1 092 411). Приходите на компанията се увеличиха значително по-бързо от растежа на продажбите – с 24,4% на 44,1 (35,4) млрд. Евро.
За отличните резултати огромно значение оказа и изключителният моделен микс. Делът от продажбите на производствените линии A6, A7, A8 и Q7, т.н. C и D- сегменти (висок и луксозен сегмент), между 2009 и 2011, се покачи от 25% на 38%. Едновременно с това марката разшири и компактния клас с въвеждането на модела А1.
Миналогодишните разходи за производство, управление на ресурси и администрация са свръхпропорционални спрямо приходите благодарение на оптимизацията на процесите и разходите. За значителното повишаване на оперативния резултат влияние оказаха не само по-високите приходи, но и изцяло подобрените структури на разходите.
В Женева от днес ще се появят първите от 18 нови модела за годината – от А1 Sportback до новата генерация на А3.
В периода между 2012 и 2016 компанията планира да инвестира около 13 млрд. евро. Производственият център на Ауди в унгарския град Гьор ще бъде превърнат в завод за цялостно производство на марката като от 2013- та там ще се произвежда нов модел на производствената линия А3. Марката инвестира усилено и в Германия- през следващите пет години 8 млрд. евро ще бъдат вложени в производствените центрове Инголщат и Некарсулм. Инвестиционната програма е насочена предимно към създаване на нови продукти и иновации.
В рамките на т.н. Joint Ventures FAW-Volkswagen Automotive Company, Ltd. Ауди разширява производствения си капацитет в Китай. Едновременно с производствения център в град Чангчунг в северен Китай концертът изгражда втори в южна част на страната. Заводът във Фошан трябва да започне производство през 2013.
И през 2012 Ауди ще назначава служители в Германия. Нови 1 200 експерти ще бъдат привлечени предимно в сфери за бъдещо развитие като създаване на олекотени конструкции и електромобилност.