Начало Избрани Ауди се подготвя за влизането си в F1

Ауди се подготвя за влизането си в F1

2901
0
Ауди F1 в Нойбург
снимка, Ауди

Ауди се подготвя за влизането си в F1 през 2026 г. Германският производител започна разширяването на фабриката си в Нойбург, където ще бъде създаден бъдещия силов агрегат за F1.

Ауди обяви плановете си за влизане в най-високото ниво на моторните спортове през сезон 2026. Тогава ще влязат в сила новите технически правила за задвижващите системи.

Целият силов агрегат на Ауди за новия проект на се състои от система за оползотворяване на енергията, електромотор, батерия, високоефективен двигател с вътрешно горене и трансмисия. Всички това ще се разработва и произвежда в Нойбург. Около половината от общата мощност на задвижването ще бъде електрическа. Марката от Инголщат ще си партнира със Заубер Моторспорт. В момента швейцарската компания си партнира с Алфа Ромео до края на 2023 г.

Сътрудничеството между Ауди и Заубер ще бъде разделено. Германците ще работят само върху задвижващата система и всички неща, свързани с нея във фабриката си в Нойбург. Същевременно Заубер ще прави шасито в Хинвил.

Новото съоръжение носи името F7. 2. Тя ще бъде построена в югозападния край на съществуващия комплекс от сгради върху неизползвана досега площ и ще бъде свързана със сграда F7 чрез затворен мост. Стендовете за изпитване на силовия агрегат и двигателите ще бъдат разположени на обща площ от 3000 кв.м. Също така ще има технически помещения, механична работилница, което ще създаде нови 60 работни места. Завършването на разширението е планирано за първото тримесечие на 2024 г. Част от новата сграда трябва да бъде пусната в експлоатация още през март следващата година.

„Благодарение на Центъра за компетентност при моторните спортове имаме идеална база за нашия проект във Формула 1“, сподели Оливер Хофман. Германецът е член на борда на директорите за техническо развитие на Ауди.

„Ауди Нойбург е проектиран така, за да може да се справи с най-взискателните проекти в областта на моторните спортове от самото начало. Според нас, тази предвидливост се отплаща.“

„Благодарение на съществуващите съоръжения успяхме веднага да започнем проекта за F1. Разширението ще създаде необходимата инфраструктура за развитието на нашето подразделение за F1 в дългосрочен план.“

„С разширяването на сградата и инсталирането на най-съвременни стендове за изпитване предоставяме на нашия екип за разработка най-добрите възможни условия за постигане на успех в най-високия клас на моторните спортове“, добави Хофман.

Междувременно Ауди разширява не само инфраструктурата си. Германският екип също така се разраства непрекъснато. Понастоящем  в завода в Нойбург са наети около 220 служители, които ще работят по проекта за F1. Целта на Ауди е до средата на 2023 г. броят на служителите да надхвърли 300.

„Разработването на задвижващ агрегат за най-взискателните състезателни серии в света в Германия е голямо предизвикателство. В завода ни в Нойбург ан дер Донау вече имаме страхотен екип, който непрекъснато се разраства“, каза управляващият директор на Audi Formula Racing GmbH Адам Бейкър. Това е ново подразделение на Ауди, което е разработено специално за нуждите на марката в F1.

Междувременно Ауди се подготвя за второ си участие в рали Дакар. Германският производител ще участва с обновения модел RS Q e-tron, който ще бъде каран от Стефан Петерхансел, Карлос Сайнц и Матиас Екстрьом.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Audi Sport (@audisport)