Начало Автомобили Audi Sport quattro – завръщане в бъдещето

Audi Sport quattro – завръщане в бъдещето

213
0
Audi Sport quattro

Audi ще покаже за първи път концепцията си Audi Sport quattro по време на световното автомобилно изложение във Франкфурт. Тя е създадена в чест на 30-ата годишнина от прочутото Sport quattro, спечелило си слава и място в историята по рали отсечките в началото на 80-те години на ХХ век.

Новият автомобил продължава традицията в комбинация с изумителен силует, плъг-ин хибридно задвижване и 700 к.с. Той е проекция на визията на Audi за бъдещето с помощта на идеи, въплътени за първи път в концептуално проучване от 2010 г. Моделът не оставя съмнение за произхода си още от пръв поглед.

Точно като предшествениците си Audo Sport quattro е създадено в духа на автомобилния спорт. Всички решения в него, конструкцията и т.н. са продиктувани от техническа функционалност. Някои директно отдават чест на quattro моделите от началото на 80-те. В предната част е вложена новата дизайнерска философия на марката в допълнение с чисто спортни елементи. Пропорциите на задницата подчертават характера на колата.

В интериора спортът се среща с елегантността. Максимално внимание е отделено на мястото на шофьора – воланът, целият дигитален инструментариум, дисплеите са в полезрението на водача. Многофункционалният волан е поглед в бъдещето за следващи модели на Audi. Цялата необходима информация пък се изобразява на екраните, като има възможност за превключване между няколко 3D визии. Шофьорът може да избере Race mode – с разположен в средата скоростомер, информация за трасето и хронометър. В Setup mode са заложени подробни данни за множество състезателни писти. Audi MMI контролната система прави достъпа до всичко интуитивен и лесен.

Автомобилът е с осемстепенна tiptronic трансмисия. Двигателят е 4-литров V8, туинтурбо. Електрическият мотор е 110 kW, като само на електричество моделът може да измине до 50 километра. Интелигентната управляваща система променя задвижването между двата варианта според конкретните условия. Шофьорът също може да избира между отделните режими – EV (изцяло електрически), Hybrid (за максимална ефективност) и Sport (за максимално представяне).

При обща работа на V8 агрегата и електрическия мотор Audi Sport quattro ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,7 сек. Максималната му скорост е малко над 300 км/ч.