Начало Избрани Ауди за пореден път потвърди ангажимента си към F1

Ауди за пореден път потвърди ангажимента си към F1

274
0
Ауди и BP
снимка, Ауди

Ауди за пореден път потвърди ангажимента си към F1. Според главния изпълнителен директор Гернот Дьолнер, оттеглянето на Рено като производител на двигатели няма да окаже влияние върху плановете на марката.

В началото на миналата седмица стана ясно, че Рено/Алпин прекратява програмата си за двигатели в F1. Това ще се случи в края на 2025 г. Французите ще продължат участието си в световния шампионат, макар и вече като клиентски отбор. Очаква се скоро да стане ясно какъв двигател ще използва Алпин от 2026 г. нататък

Този ход на Рено породи загриженост сред някои относно предизвикателствата, свързани с разработването на конкурентоспособен двигател за F1 от нулата. Това е нещо, с което Ауди се сблъсква в момента. Марката от Инголщат разработва собствена задвижваща система, която ще се използва от 2026 г. нататък. Според последните слухове, работата по новото задвижване „върви по план“. Въпреки това очакванията са Ауди да има известно изоставане от производители като Мерцедес, Ферари и Хонда.

Неотдавна главният изпълнителен директор на Ауди Гернот Дьолнер коментира новината за оттеглянето на Рено като производител на двигатели. Според неговите думи, решението на французите не оказва никакво влияние върху плановете на германската марка във Формула 1.

„Не, това не беше част от дискусията“, отговори той на въпроса дали напускането на Рено е предизвикало вътрешни дискусии в Ауди.

Марката се подготвя за влизането си в спорта от вече две години. Решението за влизане в F1 като пълноправен заводски отбор- което включва конструирането както на  собствено шаси, така и на собствен силов агрегат – отбелязва колко смели и амбициозни са от Ауди. Гьорнер също така подчерта, че ангажиментът на марката е сериозен и дългосрочен.

„Ауди има дългосрочен ангажимент към Формула 1. По-рано тази година надзорните съвети на AG и Audi взеха решение да получат пълен контрол върху акциите на Заубер. Така от 1 януари 2025 г. ние изцяло ще отговаряме за развитието на този отбор“, добави германецът.

Дьолнер е председател на борда на директорите на Заубер. Затова той заяви, че личното му участие в проекта ще се увеличи в най-скоро време.

„През 2025 г. ще се случи нещо. Това, че сега аз съм председател на Заубер и на борда на директорите на Заубер Моторспорт, означава, че лично ще се включа много по-интензивно в нашия проект за F1“, каза още главният изпълнителен директор на Ауди.

Проектът на Ауди в F1 претърпя някои сериозни промени през последните месеци. След тях Матия Биното застана начело на програмата. Бившият директор на Ферари ще ръководи бъдещия заводски екип заедно с Джонатан Уитли. Британският специалист ще се присъедини към Заубер в средата на следващата година

„В края на юли започнахме да преструктурираме управленската си структура с ясни отговорности“, обясни Дьолнер. „Наистина съм щастлив, че намерихме силно и категорично ръководство за нашия проект в F1 в лицето на Матия Биното и Джонатан Уитли.“

„Разполагаме с много силен двоен ръководен екип. Единият ще се грижи за операциите на корпорацията с проекта и автомобила. Другият ще се занимава с операциите ни на пистата и ще говори с ФИА. Вярваме, че сме намерили перфектното решение за бъдещите ни операции“, заключи Гернот Дьолнер.

Ауди все не е потвърдил пълния пилотски състав на Заубер за 2025 г. Очакванията са марката да задържи Валтери Ботас за още един сезон. След това обаче са възможни някои промени. Предполага се, че Габриел Бортолето ще заеме мястото до Нико Хюлкенберг през сезон 2026.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Audi Sport (@audisport)