Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Австрия се завръща в календара?

Австрия се завръща в календара?

29
0
Дитрих Матешиц,Хелмут Марко

След последното заседание на съвета на ФИА миналата сряда бе представен един леко променен календар за 2013 г. Все още не е ясно къде ще се проведе обявеното за 21 юли състезание за Гран при на Европа. Шансовете Турция да домакинства на надпреварата не са особено големи, според последните изказвания на спортния министър на страната Суат Килик.

Във Франция също се смята, че въпреки изразеното желание за завръщане в календара, едва ли това ще стане през 2013 г. Така се стигна до слуховете, че Австрия може да приеме домакинството.

Според световният шампион Себастиян Фетел пистата носеща вече името Ред Бул Ринг е напълно готова да приеме отново състезание от Формула 1. Д-р Хелмут Марко пък допълва:

„При Матешиц никога не трябва да казваш никога. Но ще трябва да изчакаме и да видим как ще се развият нещата.“

Според Марко разходите за да бъде проведено състезанието са в рамките на $20-30 млн. Които обаче още не е ясно от къде ще дойдат. Освен това има проблеми с местните власти заради високите нива на шума. На пистата в момента се провеждат състезания от DTM, GT-Masters и Формула 3, но това става само след специално разрешение.

Друг проблем за провеждането на надпревара на Ред Бул Ринг е липсата на достатъчно трибуни. Добавянето на нови пък става също със специално разрешение и освен това отново ще струва пари. Преди няколко години местните жители блокираха мащабния проект на Матешиц Шпилберг и едва ли са променили мнението си за това.

Така предвид всички проблеми не е ясно, дали на 21 юли 2013 г. въобще ще има състезание.