Начало Автомобилни новини Автомобилен салон София 2024 – остават седем седмици

Автомобилен салон София 2024 – остават седем седмици

100
0
Автомобилен салон София 2024
Автомобилен салон София 2024

С малко късмет на автомобилния салон през октомври можете да спечелите един от 12 модела – кросоувъри, SUV, 4х4, хечбек, седан, хибрид и дори електромобил  

От 18 до 27 октомври в столичния „Интер Експо Център“ ще се проведе Автомобилния салон София 2024. Престижното изложение е включено в календара на Международната организация на автомобилните производители (OICA) и ще се състои за 26-и път. Ще бъдат представени най-новите тенденции в бранша, редица технологични новости и автомобилни премиери. В шестте зали всеки посетител ще може да се докосне до най-новите модели на над 30 световни автомобилни марки. За пробно шофиране са предвидени над 150 автомобила, демонстриращи най-доброто от съвременната мобилност. На салона, както обикновено, ще има посетители, дошли да изберат и закупят своя нов автомобил. Голяма част ще дойдат, за да се запознаят отблизо,  да разгледат и сравнят новите модели.

Награди на автомобилния салон

На тазгодишния салон ще бъде избран късметлия, който ще може да си избере един измежду 12 чисто нови автомобила и да си тръгне с него. Тази година организаторите на събитието предлагат голям избор от семейни коли, които могат да бъдат спечелени като награда. Сред моделите присъстват така желаните кросоувъри и SUV, хечбеци, семеен седан, автомобил с хибридно задвижване и дори изцяло електрически модел. Щастливецът, който ще спечели автомобила по избор, ще получи и застраховка „Каско“ и „Гражданска отговорност“ за първата година от застрахователната компания „Дженерали“.

За да сме подготвени за евентуалния избор, нека хвърлим поглед към моделите, които може да спечели всеки посетител на автомобилния салон, попълнил анкетна карта. Тя ще му бъде дадена на касите или на входа, както и на щандовете на представените автомобилни марки. Всички разигравани модели ще бъдат изложени на автосалона. Посетителите ще могат да ги видят на място и да вземат решение за коя кола да си пробват късмета. Тегленето на наградите се извършва винаги пред комисия в присъствието на адвокат и представители на медиите. А кой ще спечели, традиционно решава невинната ръка на някое детенце.

Citroen C3 дебютира с бензинов или електрически двигател

Най-малкият и най-достъпен от дузината автомобили е изцяло новият Citroen C3. Моделът е сред премиерите на автосалона. Четвъртото поколение C3 дебютира както с бензинови двигатели, така и с изцяло електрическо задвижване. Външно вариантите практически не се различават един от друг. Новият Citroen C3 се задвижва от познатия 1,2-литров 3-цилиндров турбодвигател с мощност 101 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия. На по-късен етап ще се предлага и хибридна версия със същия 3-цилиндров турбомотор. Тук тя е в комбинация с 6-степенна автоматична скоростна кутия с вграден 48-волтов електромотор. Системната мощност е 100 к.с. Бензиновите версии започват от 32 796 лева, а електрическият Citroen e-C3 струва поне 47 990 лева. Наградният Citroen C3 е с бензинов двигател със 101 к.с. в най-високото ниво на оборудване Max. С добавените опции автомобилът струва 40 413 лева.

Новият Ford Kuga е с три варианта на екстериора

Един от най-впечатляващите SUV модели безспорно е Ford Kuga, който дебютира на автосалона с изцяло нов дизайн на предната част. Стилното изпълнение Titanium, спортното ST-Line и приключенското Active имат уникални дизайнерски характеристики и отличителни индивидуални детайли. В предната решетка се вижда новата LED лента по цялата широчина на предния капак, която свързва светлините. Отвътре новата Kuga разполага с най-новото поколение на мултимедийната система SYNC 4 на Ford със сериен 13,2-инчов сензорен екран. Системата има 5G-свързаност и се интегрира безпроблемно със смартфони за бърз достъп до информация и навигация. Apple CarPlay и Android Auto могат  да осигурят безжичен достъп до ключови приложения. Стандартна е и системата Alexa Built-in, така че водачите и пътниците могат да задават въпроси или да отправят команди дори без свързан смартфон. Предвидената за подарък нова Kuga е с 1,5-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 150 к.с. Във високото ниво на оборудване Titanium цената ѝ е 61 110 лева.

GWM ORA 03 – възможност да спечелите електрически автомобил

Единствената електрическа кола от предлаганите награди на автомобилния салон е на Great Wall Motors (GWM) и се казва ORA 03. Тя е с интересен дизайн, повлиян от класическите ретро модели. Мнозина намират прилики с легендарния Volkswagen Beetle, други го оприличават на класическото Mini. Самите китайци наричат стила „ретро-футуризъм”. По-голямата батерия с нетен капацитет 59,3 кВтч осигурява на ORA 03 над 400 км автономен пробег. Колата се задвижва от електромотор с мощност 169 к.с., а ускорението от 0 до 100 км отнема едва 8,5 секунди. Максималната мощност на зареждане на бързо зарядно устройство достига 64 кВт, а за версията с по-голяма батерия е 67 кВт. За да се зареди батерията от 15 на 80%, са нужни около 45 минути. С променлив ток може да се зарежда от домашно стенно устройство или обществена зарядна станция трифазно с до 11 кВт. Предоставената за награда електрическа ORA 03 е в ниво на оборудване 300 Pro и струва 79 490 лева с ДДС.

Jeep Avenger се предлага у нас с три вида задвижване

Новият Jeep Avenger вече се доставя с бензиново, хибридно и изцяло електрическо задвижване. Този практичен малък SUV разполага с водещо за класа си вътрешно пространство, в което спокойно могат да се настанят петима възрастни заедно с добър обем багаж. Гамата на Jeep Avenger включва три нива на оборудване – Longitude, Altitude и Summit. О в базовото ниво моделът разполага с набор от всички системи за подпомагане на шофирането, като асистент за придържане в пътната лента, асистент за бдителност на водача, разпознаване на пътните знаци, круиз контрол, централен 10,25-инчов сензорен екран, климатик, електрически огледала за обратно виждане с отопление, задни сензори за паркиране, LED светлини и 16-инчови алуминиеви джанти. Предоставеният за наградата Jeep Avenger е с бензинов двигател с мощност 100 к.с. в първото ниво на оборудване Longitude. Цената му с добавените опции е 50 029 лева с ДДС.

KGM Korando единствен от всички има задвижване 4х4

Ако обичате често да се отклонявате от асфалтовите пътища и не искате да имате проблеми с непочистените улици през зимата, единственият автомобил със задвижване на всички колела, който можете да спечелите от томболата, е KGM Korando. Съвпадението на имена със SsangYong Korando не е случайно. Тъй като южнокорейската компания смени собственика си, вече моделите носят името KGM. Този SUV е достойна алтернатива на безбройните модели на масовите марки. Korando е атрактивен както с външния си вид, таяка и с щедрото пространство и доброто си оборудване. Интериорът не само предлага повече място, но и по-приятно усещане. Междуосието от 2,68 метра позволява и на пътниците отзад да се разположат удобно. За задвижването се предлага 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор със 163 к.с. Предоставеният автомобил KGM Korando е в ниво на оборудване Style. То включва 18-инчови джанти, двойно предаване 4х4 и 6-степенен автоматик на цена 65 310 лева с ДДС.

Kia XCeed с обновен дизайн и подобрени технологии

Следващата изкушаваща награда идва от Kia, а предоставеният модел е XCeed. Основната новост при кросоувъра е разширяването на гамата от нива на оборудване, с добавянето на спортното ниво GT-Line. Както и преди, Kia XCeed има пътен просвет от 184 мм с 18-инчови колела. Повдигнатият хечбек е с новото лого на южнокорейската марка и обновени светлини. Има променен дизайн на броните и нова решетка специално за новото ниво на оборудване GT-Line. Топнивото предлага интересен зелен цвят на каросерията и 18-инчови двуцветни колела, а в интериора интересен акцент са по-спортните седалки и алуминиевите педали. Ако спечелите Kia XCeed, ще получите автомобил с 1,5-литров 4-цилиндров бензинов мотор със 140 к.с. в ниво на оборудване Comfort. Цената  му е 56 039 лева с ДДС.

Opel Mokka примамва с автоматик

Навярно голяма част от дамите, които ще попълнят анкетната карта на автосалона, биха избрали да спечелят Opel Mokka. Компактният кросоувър определено грабва сърцата на нежната половина от шофьорите, макар че го харесват и много мъже. Второто поколение на кросоувъра се предлага както с бензинови двигатели, така и в напълно електрическа версия. Салонът е изпълнен в минималистичен стил. В Mokka има изцяло дигитален кокпит от ново поколение Pure Panel, който се състои от два екрана. Единият е на 12-инчовия виртуален инструментален панел, а вторият е 10-инчов сензорен екран на мултимедийната система. В оборудването на модела са включени безкабелно зарядно за смартфон, шофьорска седалка с функция за масаж, адаптивни светодиодни матрични фарове, круиз контрол, система за наблюдение на околните превозни средства по време на движение и камера за заден ход, която предлага обзор на 180 градуса. Предоставеният за награда Opel Mokka е оборудван с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 130 к.с., комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Задвижването е само на предните колела. Нивото на оборудване Edition е много богато и включва всички необходими удобства, а цената му е 53 898 лева с ДДС.

Новото Peugeot 2008 се познава по следите от нокти на хищник

Още един практичен SUV е сред възможните награди на автосалона и това е новото Peugeot 2008. В предната част моделът е получил тройни вертикални светлини, подобни на следи от нокти на хищник. Те са вградени в лъскавите черни вложки на бронята. В най-високата версия GT са монтирани изцяло LED фарове. В задната част на Peugeot 2008 има променени LED светлини, за да продължи мотивът на трите нокътя. Мигачите и светлините за заден ход вече също са LED. Предлагат се нов сив цвят Selenium и нови джанти. В интериора Peugeot 2008 разполага с познатия i-Cockpit и 10-инчов сензорен екран. В нивата Allure или GT се предлага нов дизайн на 10-инчовия дигитален инструментален панел. Версиите с механична скоростна кутия имат нов лост за смяна на предавките. Избралият Peugeot 2008 ще го получи с 1,2-литров 3-цилиндров двигател със 100 к.с. в ниво на оборудване Active. За неспечелилите цената му е 48 161 лева.

Skoda Octavia е най-практичното семейно предложение

Ако имате голямо семейство и сте свикнали да пътувате комфортно, но и с много багаж, новата Skoda Octavia лифтбек е най-практичният избор от всички 12 възможности. Обновеният модел е с новата решетка на Skoda и нови матрични LED светлини от второ поколение, нови LED задни светлини с анимирани мигачи и джанти с нов дизайн. Сега Octavia има още по-богато стандартно оборудване. То включва виртуален кокпит с 10-инчов дигитален дисплей, който вече е сериен за някои версии на модела. За първи път при обновената Skoda Octavia като опция се предлага 13-инчов централен сензорен дисплей на мултимедийната система. Моделът се предлага с гама от подобрени 4-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели с мощност от 115 до 265 к.с. Те са още по-динамични, по-екологични и по-икономични. Има възможност за избор между 6-степенна механична скоростна кутия и трансмисия с два съединителя. При някои от по-мощните версии 7-степенната автоматична скоростна кутия DSG с два съединителя е серийна. На изложението можете да спечелите Skoda Octavia с бензинов турбомотор 1.5 TSI с мощност 150 к.с. В практичното ниво на оборудване Business цената е 54 826 лева с ДДС.

Новото Suzuki Swift със система мек хибрид

Една от премиерите на автосалона е новото Suzuki Swift. Предлага място за четирима пътници, оборудване с ергономични функции и с нова мултимедийна система с 9-инчов сензорен екран. Налице е безжична връзка със смартфон за Apple CarPlay и Android Auto.  Пътуващите  разполагат с Wi-Fi и USB свързаност, гласов асистент, Bluetooth връзка и информация за състоянието на автомобила. За задвижването на новото Suzuki Swift се предлага нов 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател с мощност 82 к.с. Той е комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия или безстепенна автоматична трансмисия CVT. В новия Swift двигателят е съчетан с 12-волтова система мек хибрид за по-екологична работа и по-нисък разход на гориво. Предоставеното Suzuki Swift е във високото ниво на оборудване GLX и струва 46 780 лева с ДДС.

Toyota Yaris е ориентирана към жителите на големия град

Хората, които шофират предимно в града и рядко пътуват на дълги разстояния, предпочитат автомобил с компактни размери. И разбира се, с нисък разход на гориво в натоварената градска среда. Именно за тях най-подходящ ще бъде обновеният Yaris Hybrid на Toyota. Когато чуят думата „хибрид“, мнозина се сещат най-напред за Toyota Prius – пионера при хибридите. Японската компания успя да вгради хибридната технология в почти всички свои модели. Един от най-подходящите за града е „самозареждащият се“ бензинов Yaris Hybrid. Той се задвижва от 1,5-литров  бензинов двигател, комбиниран с безстепенна трансмисия и електрически мотор-генератор. Мощността на хибридната система е 116 к.с. Дългогодишният опит на Toyota в областта на хибридната технология гарантира, че разходът на гориво се запазва устойчиво в границите от 3,9 до 4,3 л/100 км в комбиниран цикъл на WLTP. Средното ниво на оборудване Chic на предоставения автомобил притежава множество полезни функции. Цената с добавените опции е 49 340 лева с ДДС.

Volkswagen T-Cross съблазнява със свежи цветове

Обновеният компактен кросоувър Volkswagen T-Cross също може да стане ваш, ако посетите автомобилния салон. Моделът се отличава с освежен външен дизайн и нов интериор с още по-високо качество на материалите, по-богато стандартно оборудване, модерни функции и нови възможности. В променената предна част на каросерията са интегрирани изцяло LED дневни светлини. Предлага се и изцяло новата матрична LED система на предните светлини IQ.LIGHT. Цветовата палитра от външни лакови покрития е разширена с три нови тона – свежо жълто, светлосиньо и кралско червено. Мултимедийната система от ново поколение има 8-инчов сензорен дисплей в центъра. Върховата версия на системата използва 9,2-инчов екран. Двигателната гама за Volkswagen T-Cross включва 1,0-литровия 3-цилиндров бензинов мотор с турбокомпресор 1.0 TSI с мощност 95 или 116 к.с. Първият вариант работи с 5-степенна механична скоростна кутия. Вторият получава 6-степенна механична или като опция 7-степенна автоматична трансмисия DSG с два съединителя. По-големият 1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател със 150 к.с. се предлага само със 7-степеннен автоматик DSG. И трите агрегата изпращат мощността само към предните колела. Ако на автомобилния салон изберете Volkswagen T-Cross от анкетната карта, ще получите автомобила със 116 к.с. в ниво на оборудване Life Plus. Цената му  е 50 232 лева с ДДС.