Начало Автомобили Автомобилни производители демонстрират последни технологии на CES

Автомобилни производители демонстрират последни технологии на CES

36
0
изложение,салон

Автомобилни производители ще демонстрират последните си технологии на започващото утре изложение Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас (САЩ). Там се показват най-съвременните достижения на науката в множество области, като превозните средства заемат все по-голямо място в салона.

Toyota например ще са с Lexus, оборудван с допълнителни системи за сигурност с цел намаляване до минимум на риска от катастрофи. Технологиите включват онборд радар, видео камери (за следене както на пътя, така и на шофьора) и т.н. Освен това автомобилът е в състояние да „комуникира“ с други превозни средства.

– Основната ни цел е да няма каквито и да са сблъсъци — заяви говорител на компанията.

Прототипът Lexus LS е с технология, която Toyota наричат Intelligent Transport System (ITS). Тя наблюдава множество фактори и по принцип е създадена да работи в комбинация с водача, но автомобилът може и сам да контролира ситуацията. Колата е в състояние независимо да установява позицията на пешеходци, какви са светлините на светофар и прочие фактори, които са част от безопасното й движение на пътя.

Toyota са разбработили и технология, позволяваща на автомобила да влезе във връзка със смартфона на шофьора.

Audi пък ще демонстрират кола, която паркира сама. Наскоро Volvo показаха самостоятелно контролиран конвой и това се очертава като тенденция в развитието на най-съвременните модели.

BMW залагат на друга иновация — система, при която говор се превръща в текст и се изпраща по електронна поща без водачът да сваля ръце от волана. Концернът има разработки за още данни като времето, цените на горивото и т.н.

Броят автомобилни производители, участващи тази година в CES, е рекорден за изложението. От Consumer Electronics Association предвиждат увеличение с 11% на пазара за вграждани в колите технически новости тази година.