Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бърни се отърва срещу $100 млн.

Бърни се отърва срещу $100 млн.

52
0
Бърни Екълстоун

Процесът за корупция срещу Бърни Екълстоун бе прекратен, след като управляващият търговските права на Формула 1 и мюнхенската прокуратура постигнаха споразумение. 83-годишният англичанин ще плати 100 милиона долара обезщетение.

Информация за подготвянето на договорка бе оповестена още миналата седмица. Тогава обаче се говореше само за около една трета от тази сума, а от прокуратурата заявиха, че ще обмислят ситуацията.

Процесът срещу Екълстоун започна през април. Обвинението трябваше да докаже, че парите, които той бе платил на бившия банкер Герхард Грибковски, са подкуп, за да се повлияе на продажбата акциите на Формула 1. Грибковски бе осъден за взимането на тези 44 милиона долара на осем и половина години затвор. След това споразумение обаче излиза, че даването на подкуп не е наказуемо като приемането му.

Изглежда ще успеем със споразумението. Сумата е поверителна. Говори се за около 100 милиона долара. Споразумението включва сваляне на обвиненията. Това бе условието, при което преговарях – заяви адвокатът на Екълстоун Свен Томас пред британския вестник Индипендънт. – Парите ще влязат в бюджета на провинция Бавария. Може да опитат да построят писта. Ще го предложа. Може да стане чудесно трасе.

Немската правосъдна система позволява уреждане на подобни дела с обезщетение. Още преди началото на процеса обаче Бърни твърдеше, че е невинен и няма никакво намерение да плаща. Той заяви, че ще се яви пред съда, където ще бъде доказано, че не е извършил нищо противозаконно.

Екълстоун през цялото време отричаше да нарече дадените от него на Грибковски пари подкуп. Той обясняваше, че бившият банкер щял да подаде на британските данъчни власти фалшива информация за бизнеса му и затова предпочел да му плати вместо да губи години в проверки, които щели да му струват милиарди.