Начало Рали Близо 100 екипажа със заявки за участие в рали Монте Карло

Близо 100 екипажа със заявки за участие в рали Монте Карло

45
0
Себастиен Льоб

96 екипажа са подали заявки за участие в рали Монте Карло, първи кръг от световния шампионат за 2015 г. От тях 18 са WRC, а двама от пилотите в елитната група са с общо 11 титли. Двукратният носител на короната Себастиен Ожие ще започне защитата на успехите от последните два сезона срещу най-титулувания рали пилот в историята – деветкратния шампион Себастиен Льоб, който се връща в отсечките като част от работата си по промотирането на марката DS.

Ожие оглавява списъка със заявките, следван от съотборника си Яри-Мати Латвала. Трети и четвърти са записани екипажите на Ситроен – Крис Мийк и Льоб с навигатора си Даниел Елена. Следват състезателите на М-Спорт – Елфин Еванс и От Танак, на Хюндай – Тиери Нювил и Дани Сордо и Андреас Микелсен с втория екип на Фолксваген.

Мадс Остберг ще кара третия Ситроен DS3 WRC. Със същия автомобил ще се състезават още Себастиен Шардоне и Юри Протасов, който смени своя Форд Фиеста с френската кола. С подготвен от М-Спорт Фиеста RS WRC ще кара Бриан Буфие, който в началото на 2014-та със същата кола взе сензационно второ място в Монте Карло.

С Форд Фиеста RS WRC ще са още Хенинг Солберг, Роберт Кубица, Мартин Прокоп и Лоренцо Бертели, който дебютира с WRC автомобил.

11 са заявки за WRC2. Сред тях се отличават Стефан Льофебр и Куентин Джордан – изгряващите френски звезди ще са зад волана на Ситроен DS3 R5. Крейг Брийн ще стартира битката си в категорията с Пежо208 R5.

11 са и заявените екипажи за първия кръг на JWRC.

В новия клас RGT легендата Франсоа Делкур ще се изправи срещу Марк Дюез и Ромен Дюма в Порше 911.

83-ото издание на рали Монте Карло започва на 22 януари 2015 г.