Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас начело след третата свободна тренировка

Ботас начело след третата свободна тренировка

49
0
Александър Роси,Валтери Ботас,Спа

Валтери Ботас от екипа на Уилямс постигна най-добро време в третата свободна тренировка. Зад него се нареди Даниел Рикиардо с Ред Бул, докато пилотите на Мерцедес, Нико Розберг и Люис Хамилтън, останаха „едва“ на трета и пета позиции. Между тях се вреди Кими Райконен, а неговият съотборник в екипа на Ферари, Фернандо Алонсо, записа шесто време. Топ 10 се допълни от Данил Квят (Торо Росо), Дженсън Бътън (Макларън), Фелипе Маса (Уилямс) и Жан-Ерик Верн (Торо Росо).

Третата свободна тренировка започна при облачно време, а валялият през нощта дъжд правеше пистата хлъзгава и доста влажна. Така пилотите направиха първите си обиколки с гуми интермедия.

След инсталационни обиколки в началото на третата сесия почти 40 минути на пистата нямаше никакъв трафик, защото всички изчакваха подобряване на условията.

В последните 20 минути обаче пилотите се хвърлиха в борба помежду си, като първо направиха по няколко обиколки с медиум сместа, а в последните 5 минути направиха и по един опит с меките гуми.

След опитите с медиум гумите Хамилтън и Мерцедес застанаха очаквано начело с разлика от едва 0,001 сек помежду си.

С меките обаче Райконен поведе за кратко, преди да бъде изместен от Ботас. Розберг успя при първия си опит да се вклини между двамата, докато Хамилтън само изравни времето на Райконен. Даниел Рикиардо в края успя да измести Розберг от втората позиция и така болидите на Мерцедес записаха едва трета и пета позиции.

В края облаците изглежда започнаха да отстъпват мястото си на слънцето, което означаваше, че пилотите могат да се надяват на сухо време в квалификацията. Условията на Спа обаче винаги са били непредвидими, което означава, че никой не може да бъде спокоен.