Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бърни обеща да си върне на критиците

Бърни обеща да си върне на критиците

28
0
Бърни Екълстоун
снимка: Race-Press

Бърни Екълстоун обеща да си върне на критиците, предвещавали падението му заради процеса по обвинение в даване на подкуп в Германия.

Управляващият търговските права на Формула 1 сключи споразумение с мюнхенската прокуратура, плати 100 милиона долара и делото бе прекратено. Той все още не се е разбрал с БайернLB, но явно възможността за ново обвинение не го притеснява.

– Сега имам малко повече време и ще изпълня едно от старите си житейски правила: „Не се ядосвай, върни си”. Не съм се ядосал, но ще си върна – заяви 83-годишният англичанин, цитиран от британския вестник Индипендънт.

Бърни не спомена много имена, но все пак каза, че на едно от първите места в списъка му е немският бизнесмен Дитер Хан, който е част от борда на директорите в Constantin Medien. Компанията загуби заведеното в Лондон дело за финансови загуби от продажбата акциите на Формула 1 през 2005-2006 г., но обжалва решението.

В Мюнхен съдия Петер Нол заяви, че „обвиненията не са доказани в някои важни аспекти”. Бе поставено, че договорената за плащане е съобразена с доходите на Екълстоун.

– Системата е доста добра, тъй като ако някой в беда печели 5000 долара на година, ситуацията ще е малко по-различна спрямо човек с по-високи доходи. Те не ме накараха да платя. Аз се съгласих да платя. Но нещата не са толкова лесни, колкото хората си представят. Не става просто да кажеш: „Ето малко пари”. Обвинението трябва да осъзнае, че може би случаят им не е толкова силен. И като се има предвид, че прокуратурата, аз и защитата сме удовлетворени, значи всичко е наред – допълни англичанинът.

Прекратяването на делото дава свобода на действие на CVC, които през последните години намалиха дела си в F1 до 35%. Според последните информации интерес към спортна проявяват Liberty Global и Disney.

-Disney са чудесна компания. Хубави хора. Мнозина проверяват могат ли да купят Формула 1. Но докато не започнат да проверяват реални стойност, всичко си остава само приказки на кафе. Нямам представа дали CVC ще продават тази година. Дали аз бих изкупил обратно спорта зависи как ще се развие ситуацията, но това не ми е приоритет. Малко съм зает в момента, имам доста за наваксване – коментира Екълстоун.