Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас ще се опита да вземе четвъртото място

Ботас ще се опита да вземе четвъртото място

59
0
Валтери Ботас,Фелипе Маса

Валтери Ботас ще се опита да вземе четвъртото място в тазгодишния шампионат на Формула 1.

Финландецът е шести в подреждането на състезателите кръг преди края на първенството с актив от 156 точки. Той изостава от четвъртия в момента Себастиан Фетел (Ред Бул) с 3, а от петия – Фернандо Алонсо (Ферари) – го дели само точка. Представянето на тима му Уилямс тази година е много силно, като самият Валтери има пет подиума. В последните три старта – Русия, САЩ и Бразилия – той бе съответно трети, пети и десети, като на Интерлагос го забави проблем с коланите и сериозно износване на гумите към края на състезанието там.

– Надпреварата в Абу Даби ще е вълнуваща. Ситуацията с двойните точки ще е интересна и ще се опитаме да я използваме в наша полза. Стараем се да си подсигурим позицията в класирането при конструкторите и ще продължим да се фокусираме върху това, но аз все още имам шанс да стана четвърти при пилотите, така че ще имам допълнителна цел. Абу Даби е чудесно място, топло е, хората са приятелски настроени, а съоръженията – добри – каза Ботас.

Съотборникът му Фелипе Маса отбеляза, че пистата в един сектор е като улична конфигурация – с бавни завои и близки до трасето бариери, а след това прелива в по-традиционна секция с много дълги прави и плавни криви:

– Състезанието там е вечерта, докато тренировките се провеждат в жегата през деня, така че е важно да адаптираме колата за промяната в условията и падането на температурите. Можеш да спестиш много време, ако сполучиш в тази задача. А тъй като това е финалната надпревара и ще се дават двойни точки, е особено важно да се финишира в топ 10.

Характерът на трасето изисква компромис между скоростта на правите и поведението в завоите.

– Абу Даби е страхотна смесица от дълги прави, където се развива висока скорост, сериозни спирания и тесни секции в края на обиколката. Ще се съсредоточим основно върху третия сектор и постигането на оптимален баланс за него – това винаги е трудно заради промените в температурите. Важно е да отбележим условията на здрачаване, когато ще започне състезанието. Амбицията ни остава същата: да вземем достатъчно точки и да се класираме трети при конструкторите – обясни оперативният шеф Роб Смедли.