Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бриаторе иска отговори относно катастрофата на Алонсо

Бриаторе иска отговори относно катастрофата на Алонсо

74
0

Флавио Бриаторе иска отговори относно катастрофата на Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион се удари в стената на трети завой на пистата Каталуния на 22 февруари по време на предсезонни тестове. След инцидента се появиха куп спекулации каква е причината за станалото.

От Макларън официално обявиха, че внезапен и непредвидим порив на вятъра е дестабилизирал болида, но това не успокои обстановката. Бившият шеф на Рено във Формула 1 свой ред изрази съмнение в официалната информация.

„Фернандо изглежда е катастрофирал без каквато и да е причина”, заяви Бриаторе пред Скай Спорт 24 Италия . „[Себастиан] Фетел е точно зад него, изпреварва го и Фернандо се удря. Може да е имало проблем с управлението, но Макларън не дава никаква информация за това. Имам видео на инцидента, Бърни Екълстоун ми го изпрати. Ударът не е силен, нищо драматично. Но самият инцидент е много странен. От Макларън няма информация. Рон Денис не изясни нищо. Изобщо работата им в този случай не бе брилянтна. ФИА разследва случая, така че ще разберем какво е станало, но ако наистина става дума за някакъв електрически удар, то да се надяваме, че ще бъде оповестено, за да не става пак.”

Бриаторе заяви също така, че отразяването на катастрофата често преминавало към „сензационност” въпреки твърденията, че Алонсо е добре. „Фернандо бе подложен на всички възможни прегледи. Лекарите искаха да проверят дали самият той не е имал някакъв проблем – със сърцето, да не е претърпял нещо като микроудар или някъде да се е образувал тромб, защото такива неща се случват и с най-големите спортисти. Но резултатите от всичко бяха негативни. Ако нещо не бе наред, докторите щяха да го забележат, след като дни наред водеха разговори с най-добрите европейски специалисти. Логично го посъветваха да не участва в първото състезание – предохранителна мярка е. В момента Фернандо е в Дубай и е добре”, каза още Бриаторе.

Италианецът определи информацията за това, че Алонсо мислел, че е 1995 г. и още кара картинг, след като се свестил в болида си, като абсурдна.

Флавио коментира също така присъединяването на Фетел към Ферари. Той отбеляза, че в Италия доскоро изобщо не споменавали четирикратния световен шампион: „Никой не говореше за Фетел. Но сега, когато вече е пилот на Ферари, е съвсем различно. Преди той буквално не съществуваше (за тифозите)! Според мен е добър пилот. Със сигурност е един от най-добрите 5 или 6. Със силен автомобил може да е непобедим, но нека не го сравняваме с [Михаел] Шумахер или [Аертон] Сена.”

В същото време Бриаторе приветства промените в Маранело, настъпили след назначаването на Маурицио Аривабене за шеф на Скудерията. Според него във Ферари преди е имало твърде много хора и голямо объркване. Въпреки това обаче Флавио каза, че новото ръководство не трябва да си приписва всички заслуги, ако сезон 2015 г. се окаже значително по-добър в сравнение с предишната година: „Новият автомобил не е конструиран вчера. Работата по него е стартирала преди година и половина. Болидът е направен по времето на Стефано Доменикали и Лука ди Монтедземоло. Но моето притеснение е, че Мерцедес и задвижващата система Мерцедес ще доминират в Австралия. Този двигател създаде неравенство (между отборите) без да добавя нищо положително към надпреварите. Надявам се обаче да видим едно конкурентоспособно Ферари.”