Начало Лайфстайл Бътън тренира на симулатора на Бритиш Еъруейс

Бътън тренира на симулатора на Бритиш Еъруейс

79
0

Световният шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън определено се забавлява тази зима, тъй като не го очаква състезателен сезон с Макларън. Едно от последните му изживявания почти приличаше на проби за нова кариера – като пилот на Бритиш Еъруейс!

Дженсън изкара час и половина на симулатора на авиокомпанията в тренировъчния й център, намиращ се близо до летище Хийтроу в Лондон. На това съоръжение се упражняват всички 4200 професионални пилоти на Бритиш Еъруейс. Бътън се учеше на три основни процедури – излитане, поддържане на скорост и приземяване – на най-големия пътнически самолет в света А380. Инструктори му бяха шефът на техническия и тренировъчен отдел капитан Дейв Томас и старши първи офицер Уилям Суинбърн.

37-годишният пилот три пъти „се приземи” на международното летище в Хонконг. Дженсън определено се забавляваше с изключителната машина, която заедно с Боинг 787 Дриймлайнърс оформя флотилията самолети на Бритиш Еъруейс.

„Беше страхотно!”, възкликна Бътън след тренировката. „Летял съм по цял свят, но за първи път разбрах какво е да контролираш такава машина и е наистина невероятно усещане. Все едно бях в истински самолет. След известно време просто забравяш, че не си в истински кокпит. Мисля, че се справих доста добре като за новак, въпреки че ако имаше истински пътници, щеше да има оплаквания от първото ми приземяване. Нека кажем само, че беше малко тромаво.”

Капитан Томас остава впечатлен от начина, по който Бътън се справи: „Дженсън очевидно има опит с високите скорости и се адаптира добре към контролирането на А380. Да си пилот означава, че трябва да си напълно спокоен в стресови ситуации, да се подготвяш внимателно. Основният приоритет (повечето пъти) е да стигнеш безопасно от точка А до точка В. Дженсън има сериозен опит във Формула 1 и там със сигурност се изискват качества, подобни на нужните за пилот.”

През декември 2016 г. англичанинът почетна докторска степен от университета в Бат. След тренировката капитан Томас се пошегува, че вече може да се нарича „капитан доктор Бътън”!

„Това би било готино!”, съгласи се Дженсън.