Начало Formula E News Буеми спечели първия старт от Формула Е в Хонконг

Буеми спечели първия старт от Формула Е в Хонконг

52
0

Себастиен Буеми спечели първата надпревара от Формула Е в Хонконг, която бе и първи кръг от сезон 2016-2017 г. Той излезе начело през втората половина от състезанието, когато Сам Бърд спря за задължителната смяна на колата. Автомобилът на DS Върджин не можа да тръгне от пита и това позволи на Буеми (направил пита по време на период със сейфти кар) да вземе седмия си успех в първенството.

„Имахме прозорец и знаехме, че можем да спрем. Изненадах се, че Сам не го стори. Но съм доволен от развоя на събитията. С първата кола нямах достатъчно темпо, но с втората бях далеч по-конкурентоспособен”, коментира Себастиен.

Нелсън Пике младши поведе на старта от полпозишън. Той поддържаше добра преднина спрямо съотборника си в Некстев Оливър Търви, който се защитаваше от Бърд и Буеми. По-назад в колоната имаше доста инциденти – Ма Кинг Хуа отпадна, колите на Абт Шефлер Ауди Спорт с Даниел Абт и Лукас ди Граси бяха извикани за технически поправки. Бърд пък се сбута с Хосе Мария Лопес, след което дебютиращият във Формула Е пилот катастрофира в бариерите. Пике трябваше да спре рязко, за да избегне аржентинеца, при което блокира спирачките, изпързаля се и също се удари. Инцидентът не бе тежък, болидът му остана невредим, но вече бе трети, когато успя да се върне на трасето.

Излезе кола за сигурност, докато колата на Лопес бъде преместена. Тогава Буеми влезе в бокса и смени автомобила, което се оказа и решаващият момент в състезанието.

Технически проблем задържа допълнително Бърд в бокса и подпечата победата на Буеми.

Ди Граси финишира втори, а последното място на подиума зае Ник Хайдфелд (Махиндра).