Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Беше прекрасна надпревара, радва се Маса; Ботас с проблеми с гумите медиум

Беше прекрасна надпревара, радва се Маса; Ботас с проблеми с гумите медиум

36
0

Тимът на Уилямс взе точки и с двата си болида в Гран при на Китай. Шефът на отговарящия за представянето на автомобилите отдел Роб Смедли определи уикенда на отбора като труден, но бе доволен от работата на екипа и крайния резултат: Фелипе Маса финишира шести, а Валтери Ботас бе десети в Шанхай.

„Беше трудно да се разбере какво става при излизането на колата за сигурност и толкова различни стратегии”, обясни Смедли. „Свършихме добра работа със стратегията. Опитахме се да намалим спиранията в бокса до минимум и това определено бе правилният подход – Фелипе го доказа. Той направи страхотно състезание и беше чудесно, че удържа [Люис] Хамилтън. Бе прекрасно да се наблюдава как задържа по-бърз болид толкова време, всъщност дори успя да избяга малко напред, като същевременно пазеше гумите си. Валтери излезе настрани в първия завой след старта, поради което отиде назад в колоната до десета позиция. От там нататък трябваше да наваксва. Надпреварата му вървеше прилично до сейфти кара. Малко загуби темпо в края на стинта с медиум и трябва да проверим защо, тъй като на него такива неща не му се случват. Обикновено пази чудесно гумите си и извлича максимума от тях.”

Смедли допълни, че отборът се е справил добре, но са нужни още 0,2 – 0,3 сек по-добра скорост за FW38, тъй като настоящите позиции не удовлетворяват Уилямс.

Маса коментира, че е изкарал цялата състезателна дистанция в битки със съперници, като и той отбеляза, че този път стратегията бе на ниво.

„Разтревожих се при появата на сейфти кара, защото нямах представа какво ще стане, но всъщност след това темпото ми бе чудесно и ми даде възможност да се откъсна от някои пилоти. Днес се справихме перфектно с гумите и аз съм наистина, наистина щастлив от представянето си. Беше прекрасна надпревара”, добави бразилецът.

За Ботас обаче Гран при на Китай бе разочароващо изживяване: „Бях блокиран на старта заради катастрофата на Ферари-тата и загубих много позиции. В началото скоростта ми изглеждаше наред, докато бях със софт, но след преминаването ми на медиум темпото просто изчезна и нямах достатъчно прилепяне. Трябва да проверим дали всичко бе наред с болида, но просто бе ужасно трудно в последния стинт.”