Начало Moto News Британският старт от MotoGP ще бъде в Уелс

Британският старт от MotoGP ще бъде в Уелс

22
0

От 2015 г., най-вероятно до 2024 г., британският старт от MotoGP ще бъде в Уелс, на пистата Circuit of Wales. Това обявиха от компанията Dorna Sports S.L. и шефовете на пистата, които подписаха договор за 5 години – от 2015 до 2019-а, с възможност за продължаване с още 5 (2020-2024).

Новата модерна писта е разположена близо до градчето Еб Вейл в Южен Уелс. В проекта са инвестирани 280 милиона паунда, а комплексът е разположен на 830 акра. Целта е това да стане комплекс на британския мотоспорт и ще бъде първата британска писта, направена изцяло за мотоциклетни състезания. Говори се, че условията и за пилотите, и за феновете ще са изключителни. Пистата трябва да стимулира развитието на местния бизнес и на туризма в региона Блайнай-Гуент, където е разположена.

Първият етап е построяването на писта на световно равнище според всички изисквания на FIM, а също така хотел, търговски и развлекателен комплекс. Дължината на трасето ще бъде около 5,63 км с естествена денивелация. Ще има покрита зона за учебни тренировки, трасе за мотокрос, трасе за триал и трасе за ендуро. Освен това ще има картинг писта и полигон за обучение на мотоциклетисти. При окончателното завършване на комплекса ще бъдат създадени над 6000 работни места.  

Майкъл Карик, изпълнителен директор на Circuit of Wales коментира: Договорът ни с Dorna е важен етап в развитието на пистата. MotoGP е квинтесенция на световните мотоциклетни състезания, с милиони фенове по целия свят и състезанията се правят на световно известни писти. Ние се стремим да отговорим на всички очаквания и сега работим с Dorna и FIM, за да нямаме никакви неприятни изненади.

Ако пистата не стане окончателно готова до 2015 г., договорът предвижда да има състезание на друго британско трасе, а от 2016 г. надпреварата да е в Уелс. Защо писта като Силвърстоун е пренебрегната, от Dorna не уточняват. Ричард Филипс, управляващ директор на Силвърстоун обаче твърди, че са искали да запазят MotoGP, но финансовите условия, наложени от Dorna са били неприемливи.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.