Начало Автомобили Блестяща предпремиера на новото Volvo XC90 в България

Блестяща предпремиера на новото Volvo XC90 в България

66
0

Мото Пфое, официален вносител на марката Volvo в България, представи изцяло новото поколение на луксозния си флагман XC90. Автомобилът идва за първи път на Балканите. Официално този премиум автомобил ще се появи в края на май, но и интересът по време на предпремиерата му в Рейнбоу плаза бе огромен.

Първи, които видяха автомобила естествено бяха представители на медиите. Новият ХС90, който е второ поколение на модела, идва 13 години след премиерата на първия. С този автомобил Volvo доказва, че е истински премиум играч.  За него вече има над 20 000 поръчки от цял свят, като 34 вече са поръчани у нас, което е половината от квотата на вносителите Мото Пфое за тази година.

Предпремиерата бе съпроводена с виртуалната технология Oculus rift, а революционния интерфейс на скандинавския SUV ще се презентира чрез уникален по рода си HMI дисплей. Изцяло новото XC90 е един от най-безопасните автомобили в света и е категорично доказателство на стратегията Volvo от Volvo, съчетание на лукс, простор, многофункционалност, ефективност и безопасност. С това новият XC90 поставя в премиум SUV сегмента в ново измерение.Изцяло новата SPA технолгия на шведския производител позволява на компанията да създаде първия в света SUV без компромиси. С новото XC90 клиентът получава усещане за цялостен контрол, обширно вътрешно пространство и гъвкави възможности в съчетание с пъргавината и плавния комфорт на много по-малък и по-нисък автомобил. Освен това, XC90 предлага най-всеобхватния и технологично усъвършенстван стандартен пакет за безопасност, наличен в автомобилната индустрия. Той включва две технологии за безопасност, приложени за първи път в света: пакет за защита от внезапно напускане на платното и система за автоматично спиране на кръстовище. Тези нови технологии са израз на голямата цел на Volvo – през 2020 г. никой да не загине или да не претърпи сериозно нараняване при пътен инцидент с нов автомобил на марката. 

XC90 е с гама от двулитрови четирицилиндрови двигатели Drive-E, които са изключително съчетание от ефективност и икономия на гориво. На върха е Twin Engine – 4-цилиндров 2,0 л с механичен и турбокомпресор с електрически мотор, който е комбинация от мощност и екологичен работен режим с около 400 к. с. и въглеродни емисии около 64 г/км. Това е при нормалното шофиране в хибриден режим. Водачът може да премине към безшумно и екологично градско движение само на електрическа енергия с един бутон. Пробегът е около 30 км, а когато е необходимо, веднага може да се върне на комбинираната мощност на бензиновия двигател с електромотор. Комбинираният максимален въртящ момент е над 600 Нм, благодарение на който XC90 ускорява от 0 до 100 за около 6,4 секунди.

Гамата автомобили Volvo XC90 включва и дизеловия двигател с двойно турбо D5 с мощност от 225 к.с., въртящ момент от 470 Нм и най-ниския в класа си разход на гориво от около 6 л/100 км, както и турбо дизеловия двигател D4 с мощност от 190 к.с., въртящ момент от 400 Нм и разход на гориво от около 5 л /100 км.

Гамата предлага и два варианта на бензинови двигатели. Първият е T6 със supercharged и турбокомпресор с мощност от 320 к.с. и максимален въртящ момент 400 Нм. Вторият е T5 с мощност 254 к.с. и максимален въртящ момент 350 Нм. Всичките версии на двигателите се предлагат с 8-степенна автоматична скоростна кутия като стандартно оборудване.