Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бъдещата роля на ФИА ще е решаваща за успеха на IPO-то на...

Бъдещата роля на ФИА ще е решаваща за успеха на IPO-то на F1, твърди Рос Браун

27
0
Рос Браун

Рос Браун пропусна надпреварата от Формула 1 в Испания и днес разкри в Монте Карло ден преди свободните тренировки за Гран при на Монако, че причината е била аритмия.

Сърцето ми биеше неравномерно. Трябваше да открия каква е причината, но спрях да се притеснявам, когато лекарите разбраха какво ми е – обясни той.

На въпроса какво може да е причинило проблема, той се пошегува, че вероятно е футболният отбор Манчестър Юнайтед, който не успя да спечели рекордна титла в английската Висша лига.

Далеч по-сериозни бяха коментарите на Браун относно настоящата ситуация във Формула 1. Според него бъдещата роля на ФИА е ключова за това дали пускането на акции от спорта на борсата ще е успешно.

Притежаващият контролния пакет концерн CVC продаде акции за 1,6 млрд. долара преди първичното публично предлагане, което се очаква да стане през юни. Мерцедес обаче отказаха на компанията по-рано тази година да се ангажират с твърдение, че ще останат в Гран при и след 2012 г., което се смята за сериозна пречка в процеса. Присъствието на автомобилния производител е важно за F1, тъй като е особено престижно. Отборът обаче не е постигнал съгласие с управляващия правата на спорта Бърни Екълстоун и от месеци се говори за евентуални съдебни дела, изтегляне на щутгартската компания от Гран при и т.н.

Според мен ни предстои дълъг път преди да стигнем до окончателни решения – коментира Браун в Монако. – Мисля, че един от най-важните фактори в ситуацията ще е бъдещата роля на ФИА и тяхната ангажираност със спорта. Досега няма никаква реакция от федерацията, но съм убеден, че ще намерим разумно решение. Не смятам, че всичко е приключило.

Според Браун Формула 1 трябва да търси начини да се подобри като цяло в бъдеще.

Всичко свършено до момента поддържаше F1 в прилична форма – продължи англичанинът. – Но винаги може да е по-добре, както и да се влоши сериозно. Бизнесът работеше досега, независимо от слабостите. Все още обаче не можем да коментираме каквото и да е по разговорите за новия Конкорд – допълни той.

На въпроса дали смята, че приносът на Мерцедес във Формула 1 не се оценява по достойнство, той отговори:

Гордеем се с историята си и наследството ни, чувстваме, че то е важно за спорта. Хората имат различни мнения за нас. Но всичко това е част от твърде деликатните дискусии, които продължават.