Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бъдещето на Гран при на Канада е неясно

Бъдещето на Гран при на Канада е неясно

40
0
канада,Люис Хамилтън,Макларън

Бъдещото провеждане на състезание от Формула 1 в Канада е неясно, защото не се знае дали местното правителство ще финансира събитието, информира канадската преса.

Бърни Екълстоун изисква съоръженията на трасето Жил Вилньов да се подобрят (питлейн, боксове, падок, контролна кула). За това обаче ще е необходима допълнителна инвестиция между 26 и 40 милиона долара в зависимост от плана за изпълнение, който властите в Отава отказват да приемат.

В момента състезанието се финансира от 4 страни: Отава, правителството на Квебек, Монреал и Туризъм Монреал. Договорът за домакинство на Гран при на канадската писта изтича догодина. Във вестник La Presse пишат, че в момента се водят преговори за удължаването на контракта за 10 години. Страните са се споразумели при следващ договор да има годишно увеличение на таксата с 4%. Това означава, че през 2024 г., когато би изтекъл един евентуален нов контракт, таксата за домакинство на Гран при ще възлезе на 22,2 милиона долара, които ще са разпределени между четирите страни.

От Отава засега не се съгласяват на увеличение в годишната такса за участие, но преговорите продължават. Промоутърът на състезанието Франсоа Дюмонтие коментира, че въпреки неразрешените въпроси, е оптимист, че правителството ще намери решение, за да запази Гран при на Канада в календара на Формула 1.