Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бахрейн отказа визи на журналисти от Sky News, CNN, Ройтерс и Файненшъл...

Бахрейн отказа визи на журналисти от Sky News, CNN, Ройтерс и Файненшъл Таймс

63
0
Гран при на Бахрейн

Бахрейн отказа визи на журналисти от Sky News, CNN, Ройтерс и Файненшъл Таймс, пише британският вестник Гардиан. Четвъртият кръг от световния шампионат на Формула 1 се провежда този уикенд в близкоизточното кралство. Там бяха допуснати представителите на медии, отразяващи регулярно първенството, но не и такива, които работят в други сфери. Според публикацията това е опит на режима в страната да предотврати отразяването на продължаващите там протести.

Сред неполучилите виза е главният кореспондент на Sky News Стюарт Рамзи, който е принуден да покрива събитията от Дубай.

Правителството отказва да обясни защо не мога да вляза [в държавата]. То приветства Формула 1, но не и независими журналисти, които всъщност разбират сложността на ситуацията – коментира Рамзи в Туитър акаунта си. – Sky News обаче е нещо съвсем различно от Sky Sports и филмовия канал на Sky. Аз съм към новините и правителството го знае. Изхвърлени сме без шанс да представляваме всички страни.

Екипът на Sky Sport е в Бахрейн и отрази изцяло петъчните свободни тренировки (каналът е със седемгодишен договор да покрива Формула 1 за Великобритания). Основната компания BSkyB, към която принадлежат отделните специализирани звена, бе критикувана през март, когато новина за предложени преференциални условия на Ферари и Ред Бул в новия договор Конкорд бе свалена от уебсайта на Sky Sport. Това се случи по време на уикенда в Австралия, а малко по-късно текстът бе пренаписан и пуснат отново.

От страна на бахрейнското правителство бе разпространена изявление, че журналисти, които не са свързани с F1, са добре дошли след провеждането на надпреварата. Твърденията, че това е политика на ограничаване на информацията, бяха категорично отхвърлени. Посочва се също така, че Асошейтед Прес, Франс Прес и Sky News имат представители, отговарящи за отразяването на спортните и всякакви други събития в страната. От Sky обаче не са съгласни с тази гледна точка.

Sky News подадоха документи за виза за Бахрейн, за да отразят политическата ситуация в страната преди надпреварата от F1 там. Въпреки многократно повторените молби, не получихме визи. Продължаваме да отразяваме положението от Дубай – заяви говорителка на телевизията.

Кореспондентът на CNN Фред Плайтген първоначално пък е получил разрешение да влезе в Бахрейн заедно с оператор и продуцент по-рано тази седмица. Молбата му визата да бъде продължена и за уикенда на състезанието обаче е отхвърлена.

На пистата Сахир също така присъства журналист на Ройтерс, отговарящ за Формула 1. Новинарският кореспондент Андрю Хамънд обаче не може да стигне дотам, тъй като няма потвърждение за виза. От Гардиан отбелязват, че агенцията е сред спонсорите на Уилямс в Гран при.

Кореспондентът на Файненшъл Таймс за района Симеон Кер също не е получил разрешение да пребивава в Бахрейн при кацането си в Манама. Той се върна в Дубай, откъдето ще отразява новините.

Ситуацията в кралството е напрегната, след като механици на Форс Индия и Заубер попаднаха в сблъсъци на демонстранти и полиция. Екипът на индийския милиардер Виджай Маля днес не участва във втората тренировка, въпреки уверенията на управляващия търговските права на спорта Бърни Екълстону, че би пътувал с тях, дори без охрана. Тимът предпочете да напусне пистата и хората да се приберат в хотелите си по светло.