Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бахрейн след старта от F1 – ще продължи ли отразяването на протестите?

Бахрейн след старта от F1 – ще продължи ли отразяването на протестите?

44
0
Гран при на Бахрейн

Приключването на уикенда за Гран при на Бахрейн накара мнозина да се питат ще продължи ли широкото отразяване на протестите в страната, след като Формула 1 си тръгна. Правителството там се надяваше безпроблемното провеждане на състезанието да послужи като знак за това, че ситуацията се нормализира, докато всъщност впечатлението остана съвсем различно.

Само ден след надпреварата например властите отложиха със седмица решението по делото на 21 активисти, явяващи се пред по-висока инстанция след присъди от миналата година за заговор. Причина за забавянето не бе посочена.

Един от подсъдимите е Абдулхади ал-Хаваджа, който провежда гладна стачка вече 75 дни в знак на протест срещу присъдата му (доживотен затвор). Неговото семейство застана пред камерите по време на уикенда от Формула 1 и обясни, че няма нещо против спорта, а само против използването му от правителството. Случаят на Ал-Хаваджа е от най-често цитираните по време на протести и демонстрации. Смята се, че състоянието му е критично. Информацията обаче е оскъдна, тъй като властите не допускат никого при активиста. Ако той почине, това ще е нов повод за сблъсъци.

Самият F1 уикенд пък бе наречен в сайта на телевизия Ал Джазира истинска катастрофа, след като 37-годишният Салах Хабиб Абас бе открит мъртъв в събота сутринта. Погребението му вчера следобед се превърна в поредния сблъсък – протестиращи палеха гуми, а полицаи ги нападаха със сълзотворен газ. Отново са последвали множество арести, а властите са задържали и няколко активисти, работещи с чуждестранни кореспонденти и медии.

Повече от 80 души са убити в Бахрейн от началото на политическото напрежение през февруари 2011 г. Управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун обаче бе категоричен, че стартът ще остане в календара. На въпроса има ли бъдеще надпреварата той заяви пред агенция Ройтерс:

Абсолютно. Завинаги. Няма проблем.