Начало Картинг Българо-белгийски тандем спечели ЕКО 12 часа на България

Българо-белгийски тандем спечели ЕКО 12 часа на България

111
0

Георги Ванков и Феликс Ферир триумфираха в най-голямото 12 часово картинг състезание за издръжливост в Европа – ЕКО 12 часа на България. 55 екипажа и над 200 състезатели премериха сили на картинг пистата в Хасково през изминалия уикенд.

Пилотите на френския тим Track Limits by Storm Георги Ванков и Феликс Ферир спечелиха по безапелационен начин ЕКО 12 часа на България. То постави началото на сезона в Европейския картинг шампионат по издръжливост. Това бе първата 12-часова надпревара в България от 2019 г. насам, както и най-голямото състезание от този ранг на територията на Европа.

Шоуто в Хасково започна още преди официалния старт, когато най-добрият български парапланерист Весо Овчаров се приземи директно на пистата и моментално се присъедини към екипа на All Stars за началото на надпреварата. Високите температури и тежките условия по време на състезанието не спряха първия български атлет на Red Bull. Той финишира успешно в 22:45 в събота вечер заедно с актьора Наум Шопов, треньора на годината в България за 2023 Ивайло Борисов (треньор на Алберт Попов) и автомобилния влогър Иван Ванов.

В челото на колоната българо-белгийският тандем Георги Ванков и Феликс Ферир не остави никакъв шанс на съперниците си. Той завърши с аванс от две обиколки спрямо Eventa Racing (Виктор Николов, Диан Костадинов, Николай Атанасов). Ванков поведе веднага след старта, въпреки че швейцарците Play Kart спечелиха квалификацията, и още преди надпреварата да бъде преполовена се откъсна заедно с Ферир на обиколка пред останалите отбори. На 25 секунди зад Eventa Racing финишира Iceman Racing Evnia (Делян Мишинков, Любо Гърков и Симеон Юруков), който допълни челната тройка в генералното класиране.

В категория Gold първото място спечели отборът на Beton Racing, а в Silver триумфира тимът на Hopes Lucky.

Отборът на официалния спонсор на шампионата ЕКО, в който карат представители на българските медии и победителят от специалната онлайн игра на ЕКО България, също бе част от Silver категорията и завърши успешно след 762 обиколки на пълна газ.

Уникалната атмосфера в Хасково, която продължи и в неделя с второ четиричасово състезание, бе страхотен празник за моторспорт феновете, но и огромен подарък за малкия Гого от Хасково. Организаторите на надпреварата отново предоставиха част от входните такси, както и направиха лични дарения за неговото лечение.

Самото 4-часово състезание бе спечелено от Iceman Racing Evnia, следвани от втория Lacrima и третия Atlas (Гърция).

За насърчаване на безопасното шофиране и в подкрепа на отговорната консумация, ЗАГОРКА продължава партньорството си с Европейския шампионат по картинг за издръжливост в България чрез марката Heineken 0.0 и посланието “When you Drive Never Drink” („Карай трезво! Когато шофираш, никога не пий“).

Следващият кръг в шампионата, организиран от Karting Events Bulgaria, е на 11 и 12 май във Враца. Повече информация за изминалата надпревара и предстоящите състезания може да намерите на официалната страница във Facebook.