Начало Moto News Българският химн звучи в Долна Митрополия

Българският химн звучи в Долна Митрополия

121
0

Най-често се чуваше българският химн по време на състезанията за Гран при България на трасето Долна Митрополия край Плевен. Той бе пускан в чест на победите на българските пилоти във втория кръг от европейския шампионат на Супермото и третия кръг от източно-европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта. Заедно с това програмата включваше и втория шампионат от автомобилния пистов шампионат, за който има отделна информация.

Много емоции, хубаво време и оспорвани битки предложиха 80 мотоциклетисти във всички серии на над 5 хиляди зрители по трибуните.

В Европейския шампионат Супермото в клас SM Open победител стана Александър Георгиев (КТМ), който спечели и двата манша. Втори се нареди Янко Ташев (Honda), а трети остана румънецът Влад Неага с ТМ. В първия манш Сашо бе безапелационен, като веднага след старта поведе колоната, но във втория Янко Ташев, за когото това бе 4-о състезание по Супермото доста поизпоти фаворита. В SM-S3 първи е Асрин Роди Пак от Турция, пред Борислав Стоименов (КТМ) и Ивелин Манев (Suzuki).

В малките класове битките също бяха оспорвани. Хакан Халми загуби и първия, и втория манш в клас SM85, а също и състезанието. Това е първа загуба на нашия пилот от началото на този сезон. В SM85 победата спечели малкият Кан Ончу (Турция). Роденият през 2003 година състезател беше най-бърз и в двата манша. С трето и второ място в двата манша Хакан остана втори в крайното класиране и прибави 40 точки в своя актив. В SM65 Андреас Хофлер от Австрия спечели и двата манша. Втори остана Кристиан Иванов (КТМ), а трети е представителят на Турция Ата Кахвечоглу.

В шампионата на писта в клас SBKS 600 първи е Пламен Петров (Kawasaki). Втори е Далибор Милетич (Yamaha), а трети Спас Панев (Suzuki). От стартирали 15 състезатели в този клас, на 6-та позиция се класира единствената дама Мария Раева (Yamaha).

В клас SBKS 1000 триумфира Ненко Стаменов (BMW), който направи и най-бързата обиколка в днешното състезание – 1:38.245 мин. Втори е Драган Станкович от Сърбия, а трети Петър Тодоров (Honda).

В клас Superstock 1000 победител е Красен Кънчев (BMW). След него останаха Велислав Марков (Kawasaki) и Димитър Митов (Suzuki). В Supersport победата спечели Ненад Стоянович от Сърбия, асистиран от нашия Бойко Божинов и румънеца Йонел Паскота, тримата с Yamaha.