Начало Картинг Българският Bardahl RT триумфира в ЕКО 7 часа на Гърция

Българският Bardahl RT триумфира в ЕКО 7 часа на Гърция

204
0

Сезонът в Европейския картинг шампионат по издръжливост приключи през изминалия уикенд на пистата Серес в Гърция, която за първи път попадна в календара на Karting Events Bulgaria. Цели 50 екипажа, сред които представители на Италия, Швейцария, Гърция, България и Сърбия, стартираха в неделя седемчасовата надпрева, в която интригата се запази буквално до последната обиколка.

Българският екип Bardahl RT (Димитър Гайдов, Николай Лисев и Станислав Неделчев), който потегли от полпозишън благодарение на впечатляващото представяне на мокро в квалификацията на Димитър Гайдов, завърши само на 24 секунди пред италианците Dammuso Dad&Son (Елио Лукеси и Иван Ботари). Редом до тях на подиума се качи швейцарският тим Play Kart (Даниел Манети и Жулиен Делакретаз), който също финишира в обиколката на лидерите.

Четири различни по националност отбора попаднаха на първите четири позиции в крайното класиране. Гръцкият Atlas с Дарко Йовановски и Стаматис Манос Папангелу останаха на обиколка от победителите и само на крачка от бронзовите медали.

Play Kart си тръгна от Серес не само с подиум в генералното класиране, но и с убедителна победа в категория GOLD, където вторият тим на швейцарците с пилоти Андреа Гидини и Мауро Анджелини завърши на обиколка пред българите Turbo Brothers (Иван Иванов и Светослав Илиев). Джуниърите на Sofia Karting Ring Адриан Аначков и Владислав Ангелов допълниха челната тройка.

При аматьорите в Silver първото място бе за Heat Racing (Борис Тодоров и Иван Гошич).

След тях се наредиха Run for Fun (Пламен Асенов, Стефан Попов и Михаил Стойчев) и VMware Racing (Александър Костов, Димитър Костов и Владимир Петков).

Седемчасовата неделна надпревара бе апогеят на състезателния уикенд в Серес. Но съботното четиричасово състезание вдигна още повече адреналина заради проливния дъжд на старта. Въпреки тежките атмосферни условия всички 51 екипажа минаха покрай карирания флаг. Победата отново спечели Bardahl RT. А Iceman Racing – (Делян Мишинков и Любомир Гърков) направи българския успех двоен, финиширайки с минута изоставане. Третото място отново бе за Play Kart.

“EKO 7 часа на Гърция”, което влезе в календара на Karting Events Bulgaria като финална бонус надпревара за 2023 година, ще остане в Европейския картинг шампионат по издръжливост и през следващия сезон. Списъкът за 2024 година включва общо шест надпревари, разпределени в три държави. 24-часовите състезания ще бъдат две – „ЕКО 24 часа на България“ на 8 и 9 юни в Кюстендил и “24 часа на Словакия” на 28 и 29 септември.

Повече информация за сезон 2024 в Европейския картинг шампионат по издръжливост може да намерите на официалната страница на Karting Events Bulgaria.