Начало Картинг Българският тим на Bardahl спечели ЕКО 8 часа на България

Българският тим на Bardahl спечели ЕКО 8 часа на България

113
0

Сезонът в Европейския картинг шампионат по издръжливост бе подновен през изминалия уикенд на картинг писта Пауталия с ЕКО 8 часа на България. Бруталната жега в покрайнините на Кюстендил, където температурите през уикенда надхвърлиха 35 градуса, беше огромно предизвикателство както за екипажите, така и за организаторите.

Смяната на посоката на движение в средата на надпреварата допълнително нажежи обстановката. Въпреки това стартовата решетка на Пауталия бе изпълнена до краен предел. 190 пилоти, разпределени в 55 отбора от България, Гърция, Испания, Сърбия и Русия, водеха до последно битката за първото място, което на финала спечели екипът на Bardahl Racing.

Димитър Гайдов и Алекс Юлиян, които триумфираха и в подготвителната четиричасова надпревара в събота, водеха през по-голяма част от състезанието. Въпреки това не стигнаха лесно до победата, тъй като на 37 секунди зад тях завършиха гърците от Atlas с пилоти Дарко Йовановски, Константинос Нусопулос и Стаматис Манос Папангелу.

Авансът на Bardahl Racing можеше да е близо минута, но минимална стратегическа грешка в шестия час от състезанието им донесе 20 наказателни секунди. На почетната стълбичка се качиха още българите от FSB-2 с пилоти Диян Костадинов и Виктор Николов, които останаха на обиколка от победителите.

Atlas (Дарко Йовановски, Константинос Нусопулос и Стаматис Манос Папангелу) завършиха втори и в 4-часовата надпревара, а в нея на 3-а позиция се нареди екипът на Iceman Racing БохемЪ с пилоти Делян Мишинков и Макси Колев.

В състезанията от Европейския картинг шампионат по издръжливост отборите са разделени на 3 категории в зависимост от опита и постиженията си.

Зад професионалистите в Pro първото място във втория по-сила клас Gold спечелиха пилотите на X Concept. Въпреки задължителните два бокса повече, те завършиха на впечатляващото тринайсето място в генералното класиране. На по-малко от половин минута зад тях остана екипът на Beton Racing, а челната тройка в ЕКО 8 часа на България допълни GT3RS.

И в Silver категорията първото място се реши приблизително за половин минута. SKR Junior 6, който включва момчета на възраст между 12 и 14 години от Академията на София Картинг Ринг, отмъкна от HEAT Racing първото място. Още един отбор на София Картинг Ринг се качи на подиума благодарение на SKR Junior 5.

За поредна година ЗАГОРКА подкрепя Европейското първенство по картинг за издръжливост в България. Това е част от инициативите за безопасно шофиране и отговорна консумация, водени от марката Heineken 0.0 и посланието си „Карай трезво! Когато шофираш, не пий“.

Кампанията се фокусира върху това да предоставя винаги отговорен избор на консуматорите, като избират висококачествената безалкохолна алтернатива на пивото, за да се насладят на любимата си напитка по всяко време и при всеки повод.

Сезонът в картинг шампионата по издръжливост, чиито генерален спонсор за пета поредна година е Еко България, продължава с ЕКО 24-часа на България. Най-голямото моторспорт състезание у нас ще се проведе за първи път на обновената „Картинг писта Враца – B&S Racing Team”.

Стартът ще бъде даден в 12:00 на 30 септември и ще се излъчва на живо в ефира на БНТ. Тя отново ще отрази най-интересните моменти от надпреварата. Финалът е точно 24 часа по-късно в неделя. Може да следите на живо всички надпревари на Karting Events Bulgaria на официалната страница във Facebook.