Начало MotoGP News Баная грабна победата в първото спринтово състезание в историята на MotoGP

Баная грабна победата в първото спринтово състезание в историята на MotoGP

609
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная. снимка Дукати

Франческо Баная грабна победата в първото спринтово състезание в историята на MotoGP, което се проведе на пистата Портимао. Кратката надпревара е част от новия формат, който ще се използва през сезон 2023 в MotoGP. Баная потегли от втора позиция и успя да пресече първи старт-финалната линия при развяването на карирания флаг. Втори финишира Хорхе Мартин от екипа на Прамак Дукати, а трети остана Марк Маркес с Хонда.

Условията преди историческия първи спринт в историята на MotoGP бяха повече от перфектни. Температурата на въздуха бе 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 39. Вероятността за дъжд или облачност отново бяха сведени до минимум.

Малко преди старта бяха представени медалите, които ще получат първите трима състезатели в спринтовото състезание. Те са осигурени от основния партньор на MotoGP Tissot. Освен това бе представена и точковата система за този тип надпревари.

Маркес направи най-доброто потегляне и поведе след преминаването на първите няколко завоя на спринта в Портимао. Победителят от квалификацията бе следван от Бастианини, Баная, Мартин, Еспаргаро, Оливейра, Винялес и Зарко

Драмите в първия спринт в историята на MotoGP започнаха малко след старта. Първо Жоан Мир (Хонда) се удари с Фабио Куартараро (Ямаха). Испанецът отпадна от надпреварата, докато френският му съперник продължи напред. В дъното на топ 10 Лука Марини (VR46 Дукати) спря прекалено късно за завоя край хотела и се вряза в Енеа Бастианини. Състезателят на Дукати изпитваше болка след това падане и бе закаран в медицинския център на пистата в Портимао.

Междувременно Баная и Мартин изпревариха Маркес и поведоха. Шесткратният световен шампион в MotoGP загуби още две позиции на старт-финалната права спрямо Милър и Оливейра.

7 тура преди края на спринта, Баная загуби позиция от Мартин и Милър. Австралиецът изпревари бившия си съотборник на пети завой след като спря изключително късно, По-назад се водеше оспорвана битка между Оливейра, Маркес, Алейш Еспаргаро и Винялес.

Милър направи неуспешно изпреварване срещу Мартин и остана на второ място. Пилотът на КТМ обаче започна да губи скорост и бе застигнат от Баная. Световният шампион започна да прави най-бързи обиколки и успя да навакса изоставането, което натрупа в първите няколко тура. Недалеч от водещото трио се движеха Оливейра, Маркес, Еспаргаро и Винялес. Двамата състезатели на Априлия водеха оспорвана борба и едва не се удариха на няколко пъти.

В заключителната фаза на спринт №1 в MotoGP, Баная задмина Милър и започна да диша във врата на Мартин. Италианецът успя да изпревари своя съперник на пети завой и да поведе. До края на състезанието Баная не допусна никакви грешки и грабна победата, следван от Мартин. Последното място на подиума бе заето от Маркес. Испанецът се възползва от грешка на Оливейра и финишира трети.

Четвърти завърши Джак Милър (КТМ), следван от състезателите на Априлия Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро. Седмото място бе заето от Мигел Оливейра (RNF Априлия), докато топ 10 бе допълнен от Йохан Зарко (Прамак Дукати), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Фабио Куартараро (Ямаха).