Начало MotoGP News Баная и Бастианини ще имат равен статут през сезон 2023 в MotoGP

Баная и Бастианини ще имат равен статут през сезон 2023 в MotoGP

190
0
Франческо Баная и Енеа Бастианини, Дукати
Франческо Баная и Енеа Бастианини, снимка Дукати

Франческо Баная и Енеа Бастианини ще имат равен статут през сезон 2023 в MotoGP. Това бе потвърдено от директорa на Дукати Паоло Чиабати. Според него, двамата италианци ще успеят да се сработят в предстоящата кампания в кралския клас.

Баная и Бастианини ще си партнират в заводския тим на Дукати през следващите две години. Двамата завършиха на първа и трета позиция в крайното класиране за сезон 2022 в MotoGP. Баная записа 7 успеха, които му помогнаха за спечели световното първенство в кралския клас. Италианецът триумфира в състезанията на пистите Херес, Муджело, Асен, Силвърстоун, Ред Бул Ринг, Мизано и Сепанг. В края на миналата година той първа пилотска титла на Дукати от 2007 г. насам.

Бастианини от своя страна записа четири успеха през сезон 2022. 25-годишният състезател спечели надпреварите на пистите Лосаил, Остин (COTA), Льо Ман и Арагон. За разлика от Баная, Бастианини записа успехите си с мотор на Дукати от 2021 г. Благодарение на четирите победи той бе избран да замени Джак Милър в заводския тим на Дукати.

През сезон 2022 г. имаше няколко критични момента, в които Баная и Бастианини се изправиха един срещу друг на пистата. Последният случай бе в предпоследния кръг за сезон 2022 в Малайзия. Тогава двамата водеха оспорвана борба, която не бе харесана от ръководството на Дукати. Италианският производител дори обмисляше да използва отборни заповеди в надпреварата. В крайна сметка Баная успя да спечели състезанието с минимален аванс спрямо Бастианини

Борбата между двамата принуди Дукати да отговори на въпроси относно потенциално напрегнатите отношения между двамата пилоти през 2023 г. Въпреки това в края на миналата година Чиабати заяви, че Дукати разполага с прекрасен пилотски състав.

Наскоро Чиабати заяви, че не е имало никакви дискусии относно статута на състезателите на Дукати. Италианецът вярва, че Бастианини ще бъде по-спокоен през сезон 2023 и няма води толкова оспорвани двубои срещу Баная.

„Това, което трябваше да бъде изяснено го направихме още в края миналата година. Тогава Енеа искаше да докаже, че заслужава заводския мотоциклет“, каза Чиабати.

„Сега той вече разполага с него. Надявам се манталитетът му се промени към добро. Енеа разбра, че трябва да работи заедно с Пеко. Ние смятаме, че и двамата напълно еднакви шансове да се борят за световната титла.“

„Миналата година Енеа имаше различна мотивация, отколкото сега. Надявам се да не греша, че ще бъдем съвсем спокойни, защото Енеа знае, че  сега има повече отговорности.“

Дукати показа отлична скорост в предсезонните тестове в Малайзия и е фаворит за спечелването на световната титла. Марката от Болоня ще разполага с 8 мотора на стартовата решетка за сезон 2023 в MotoGP. Четири от тях ще бъдат с тазгодишна спецификация [заводския отбор и Прамак], докато останалите ще бъдат с модела от 2022 г. [Грезини Рейсинг и VR46 Team].

Дукати вече започва защитата на титлата си в WSBK по впечатляващ начин. Италианците спечелиха всички състезания в клас Супербайк на пистата Филип Айлънд с Алваро Баутиста. Същевременно марката записа два успеха и в клас Суперспорт с Николо Булега.