Начало Top Moto News Баная: Маркес ще се адаптира много добре към ситуацията в Дукати

Баная: Маркес ще се адаптира много добре към ситуацията в Дукати

205
0
Марк Маркес и Франческо Баная
Марк Маркес и Франческо Баная, снимка Ред Бул Контент Пуул

Франческо Баная коментира възможността Марк Маркес да бъде негов съотборник догодина. Двукратният световен шампион е на мнение, че испанецът „ще се адаптира много добре“ към ситуацията в заводския отбор на Дукати. Баная също така вярва, че Маркес може да допринесе за прогреса на марката от Болоня.

Баная се познава много добре с Маркес. Двамата водиха оспорван двубой в Гран при на Арагон 2021. В крайна сметка младият италианец спечели първа победа в MotoGP и победи своя съперник, който тогава караше Хонда.

Баная и Маркес не водеха много битки в следващите два сезона. Това се дължеше заради разликата в представянето на моторите им и отсъствието на Маркес. 31-годишният пилот пропусна известен брой състезания през 2022 и 2023 г. заради контузии и претърпени операции

Тази година Маркес разполага с много конкурентен мотоциклет- Дукати Десмоседичи GP23. Следователно той намали разликата спрямо Баная. Двамата световни шампиони водеха борба в Портимао. За нещастие тя завърши със сблъсък, който коства ценни точки както за Маркес, така и за Баная. Те обаче признаха, че не изпитват лоши чувства един към друг.

Двамата световни шампиони водеха оспорвана битка в последния старт на Херес и дори имаха контакт. В крайна сметка Баная спечели състезанието, а неговият колега от Грезини остана втори. Така шесткратният първенец потвърди добрата си форма и записа първи подиум с мотор на Дукати.

Маркес е една от най-големите фигури на пазара на пилоти за следващата година. 31-годишният испанец няма договор след старта във Валенсия. По-рано тази седмица той призна, че има няколко оферти от заводски отбори, макар и да не разкри кои производители са се свързали с него.

Междувременно Баная коментира възможността да бъде съотборник с Маркес догодина. Италианецът смята, че той може да се адаптира много добре към обстановката в Дукати.

„Не знам. Марк прекара 11 години в отбора на Хонда. Сигурен съм че може да допринесе с нещо за официален отбор като Дукати. В момента сме изключително конкурентоспособни“, сподели Баная.

„Маркес ще се адаптира много добре към ситуацията в Дукати. Ние внимаваме за всеки детайл и винаги сме на едно много високо ниво. Затова вярва, че пилот като него ще пасне добре.“ добави пилотът на Дукати.

От Дукати имат тежката задача да определят кой ще кара до Баная догодина. 27-годишният пилот подписа нов договор малко преди началото на сезона и гарантира мястото си за още два сезона. Опциите пред марката от Болоня на практика са три. Първата е удължаване на договора с Енеа Бастианини. Втората е привличане на Хорхе Мартин. Испанецът неофициално обяви, че няма да кара за Прамак догодина. Ако не получи място в заводския отбор, Мартин ще отиде при някой друг производител. Последната опция е привличане на Маркес.