Начало MotoGP News Баная остава част от Дукати до края на 2026 г.

Баная остава част от Дукати до края на 2026 г.

107
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная остава верен на Дукати. Двукратният световен шампион удължи договора си с италианския производител до края на 2026 г. По този начин той ще продължи да носи цветовете на Дукати в MotoGP. Тепърва ще стане ясно с кого ще си партнира Баная догодина.

Баная кара мотори на Дукати откакто се присъедини към MotoGP през 2019 г. 27-годишният състезател беше част от екипа на Прамак през сезоните 2019 и 2020 г. и записа един подиум.

През 2021 г. Баная се присъединява към заводския тим на Дукати, заменяйки сънародника си Андреа Довициозо. Младият италианец става вицешампион и финишира единствено зад Фабио Куртараро.

Следващата година Баная триумфира в седем състезания в края на сезона печели световната титла. Така той прекъсна 15-годишната суша за Дукати и става вторият пилоти след Кейси Стоунър, който печели шампионата с мотор на италианците.

Миналия сезон Баная защити успешно световната си титла. Пилотът на Дукати отново записа седем победи в състезания и четири в спринтовете. Той успя да се пребори с Хорхе Мартин от тима на Прамак Дукати и спечели втора поредна корона

Очакванията бяха Баная да остане в Дукати. Генералният мениджър на тима Джиджи Дал’Иня дори каза миналия месец, че се надява новият договор с двукратния световен шампион да бъде обявен преди началото на сезона. Вчера стана ясно, че Баная е подписал ново двугодишно споразумение с марката от Болоня.

„Толкова съм щастлив, че ще продължа да се състезавам с отбора на моите мечти! Да нося тези цветове е чест за мен“, сподели Баная.

„Това е фантастична новина и е повод за гордост. Заедно с Дукати моя екип и всички момчета от Ducati Corse постигнахме невероятни неща. През тези три години (включително 2024 г.), които ни предстоят, ще продължим да даваме най-доброто от себе си, за да постигнем колкото се може повече успехи. Изключително съм щастлив и готов да изляза на пистата в Катар за първото състезание за годината“, добави двукратният световен шампион в MotoGP.

„Пеко е наистина идеалният пилот за Дукати. Той представя нашите ценности по най-добрия начин- стил, елегантност и ефективност. Той е не само бърз, решителен и упорит на пистата, но и се отличава с елегантност и възпитание извън нея. Много се радвам за това обновление и съм сигурен, че всички фенове на марката по целия свят ще посрещнат с ентусиазъм“, каза президентът на Дукати Клаудио Доменикали.

„Изключително сме щастливи, че Баная отново ще бъде с нас през 2025 и 2026 г. Заедно написахме важна страница от историята на мотоциклетния спорт“, каза Джиджи Дал’Иня.

„Пеко е първият италиански пилот, спечелил световна титла в MotoGP с италиански мотоциклет – Дукати Десмоседичи GP. Заедно върнахме в Болоня световната титла за пилотите, която липсваше в продължение на 15 години. Миналата година направихме това още веднъж.“

„Баная е двукратен световен шампион и неведнъж е доказвал, че наистина заслужава №1 върху обтекателя на своя мотоциклет. В допълнение към тези резултати, Баная продължава да демонстрира, че е в перфектна хармония със своя мотоциклет и екип. Поради всички тези причини за нас беше естествено да искаме да продължим с него. Затова очакваме с нетърпение тази нова глава заедно. Уверени сме, че можем да постигнем и други важни резултати“, добави генералният мениджър на Дукати.