Начало MotoGP News Баная с четвърти пореден полпозишън в кралския клас

Баная с четвърти пореден полпозишън в кралския клас

439
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати
Франческо Баная спечели квалификацията за Голямата награда на Емилия Романя в MotoGP. На пистата Мизано пилотът на Дукати премина през Q1 след като не записа достатъчно добро време в третата свободна тренировка. След това темпото му бе още по-добро и така той записа четвърти пореден полпозишън и общо пети в неговата кариера. Втори на 25 хилядни финишира неговият съотборник Джак Милър, а трети на 85 хилядни остана Лука Марини от тима на Авинтия Дукати. Така първата редица за утрешната надпревара бе окупирана от машини на италианския производител.

Условията на трасето позволяваха на състезателите да карат със сликове. Въпреки това температурата на асфалта не бе много висока и това предизвика много падания. Едно от тях беше на Жоан Мир, което предизвика развяването на жълти флагове.

Франческо Баная и Икер Лекуона завъртяха най-бързите турове и си осигуриха участие във втория сегмет от квалификацията. Първи под чертата завърши Алекс Ринс със Сузуки, следван от Алекс Маркес (LCR Хонда) и лидера в шампионата Фабио Куартараро (Ямаха). Зад тях се наредиха Енеа Бастианини (Авинтия Дукати), съотнорникът на Алекс Маркес Такааки Накагами, Жоан Мир (Сузуки), Маверик Винялес с Априлия и Брад Байндър с КТМ. Последните места на стартовата решетка бяха заети от Андреа Довициозо (Ямаха SRT), Микеле Пиро (Дукати) и Валентино Роси с втората сателитна Ямаха. Това беше последната квалификация на родна земя за Доктора.

Още в началото на Q2 Баная зае първата позиция, а Хорхе Мартин катастрофира.

Освен Мартин инцидент претърпя и Марк Маркес. Шесткратният световен шампион падна на шести завой.

В крайна сметка Франческо записа четвърта поредна победа в квалификация и втора на пистата Мизано. До него на първа редица ще потеглят Джак Милър и Лука Марини, за когото това е най-доброто постижение в неговата кариера.

Oт втора редица ще стартират Пол Еспаргаро (Хонда), Мигел Оливейра (КТМ) и Франко Морбидели (Ямаха). На трета редица останаха Марк Маркес и състезателите на КТМ Tech 3 Икер Лекуона и Данило Петручи. Топ 12 бе допълнен Йохан Зарко от тима на Прамак Дукати, Алейш Еспаргаро с Априлия и Хорхе Марин също с мотор на Прамак.