Начало MotoGP News Баная с рекорден полпозишън в Каталуния

Баная с рекорден полпозишън в Каталуния

102
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели квалификацията за Голямата награда на Каталуния в MotoGP. Пилотът на Дукати записа рекордна обиколка за 1:38.639 мин. и си гарантира старт от първа позиция за спринта и утрешната основна надпревара на пистата в Каталуния. Втори завърши Алейш Еспаргаро с Априлия, а трети бе Мигел Оливейра от тима на RNF Априлия.

Каталуния приема кръг №11 за тазгодишния сезон в клас MotoGP от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Домакин на събитието е едноименната писта с дължина 4.657 км и разположена до град Монмело

Времето преди началото на квалификацията за Гран при на Каталуния бе сухо и топло. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 25 и 29 градуса. Влажността бе малко повече от 70 %. Облачността над трасето бе лека, но без сериозна опасност за валежи

Малко след края на вчерашните тренировки стана ясно, че Бастианини получава наказание от стюардите. По този начин той ще потегли три места назад от резултата си в квалификацията. Пилотът на Дукати се класира директно за втория сегмент от квалификацията в Барселона, както и Баная.

Всички пилоти излязоха на пистата в Каталуния веднага след старта на Q1. В същото време маршалите развяха бяло-червени флагове заради паднали капки дъжд по асфалта.

В крайна сметка Оливейра и Марк Маркес дадоха най-добрите времена и продължиха участието си в квалификацията на пистата в Каталуния. Първи под чертата останаха Джак Милър (КТМ), Пол Еспаргаро (Tech3 GasGas) и Раул Фернандес (RNF Априлия). На шеста редица се наредиха Франко Морбидели и Фабио Куартараро от Ямаха и Лука Марини (VR46 Дукати). Останалите позиции на стартовата решетка бяха заети от Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Жоан Мир (Хонда), Такааки Накагами и Икер Лекуона от тима на LCR Хонда.

Всички пилоти излязоха на трасето след началото на Q2 в Каталуния. Борбата за полпозишъна се водеше между Еспаргаро и Баная. Действащият световен шампион в крайна сметка записа рекордно постижение и зае първата стартова позиция за спринта и основната Гран при в неделя. До него на първа редица застанаха Еспаргаро и Оливейра.

На втора стартова редица се наредиха Маверик Винялес (Априлия) и състезателите на Прамак Дукати Хорхе Мартин и Йохан Зарко. Зад тях се класираха още Алекс Маркес и Фабио Ди Джанантонио от тима на Грезини Дукати, Брад Байндър (КТМ), Марко Безеки (VR46 Дукати), Енеа Бастианини (Дукати) и Марк Маркес с Хонда.