Начало Top Moto News Баная с рекорден полпозишън в Мизано

Баная с рекорден полпозишън в Мизано

42
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели квалификацията на пистата Мизано. Пилотът на Дукати записа рекордна обиколка за 1:30.304 мин. До него на първа редица ще застанат Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати).

Мизано е домакин на 13-ти кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на едноименната писта с дължина 4.226 км и разположена близо до Рими. Това е първият от общо два кръга, които ще се проведат на Мизано. Вторият заменя отменената Гран при на Казахстан.

По-рано днес се проведе втората свободна тренировка на пистата Мизано. Най-доброто време в нея записа Безеки, следван от Баная, Мартин, Бастианини и Морбидели.

Времето преди началото на първия сегмент от квалификацията в Мизано беше сухо и слънчево. Температурата на въздуха беше 27 градуса, а на въздуха- 33. Нямаше вероятност за валежи по време на сесията.

Тази сутрин стана ясно, че Жоан Мир пропусна остатъка от уикенда в Мизано. Състезателят на Хонда не се чувства добре заради заболяване. Вчера той не записа нито една обиколка по време на двете серии. Така Хонда ще разполага с общо четири мотора този уикенд, вместо пет

Алекс Маркес и Байндър заеха първите две места след края на Q1 в Мизано. Двамата продължиха участието си в сесията. Първи под чертата останаха Алейш Еспаргаро (Априлия), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Пол Еспаргаро с КТМ. На шеста редица се класираха Йохан Зарко (LCR Хонда), Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) и Мигел Оливейра от тима на Тракхаус Априлия. Останалите места на стартовата решетка заеха Раул Фернандес (Тракхаус Априлия), Алекс Ринс с Ямаха, Лука Марини, Такааки Накагами и Щефан Брадл с мотори на Хонда.

Баная нямаше никаква конкуренция във втория сегмент от квалификацията в Мизано. Пилотът на Дукати подобри рекорда на италианското трасе и си осигури старт от полпозишън за спринта и утрешната основна надпревара. До него на първа редица ще застанат Морбидели и Безеки.

На втора редица в Мизано се класираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Брад Байндър. Зад тях бяха Алекс Маркес (Грезини Дукати), Енеа Бастианини (Дукати) и Марк Маркес (Грезини Дукати). Топ 12 допълниха Фабио Куартараро (Ямаха), Маверик Винялес (Априлия) и Джак Милът с КТМ.