Начало Избрани Баная с убедителна победа в Нидерландия, Мартин и Бастианини допълниха подиума

Баная с убедителна победа в Нидерландия, Мартин и Бастианини допълниха подиума

267
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели Гран при на Нидерландия в MotoGP. Пилотът на Дукати потегли от полпозишън и записа една убедителна победа. Това беше трети пореден успех за Баная в основно състезание на пистата Асен. Втори и трети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и вторият заводски пилот на Дукати Енеа Бастианини.

Нидерландия бе домакин на осмия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезанието се проведе на писта Асен с дължина 4.555 км. Вчера Баная спечели по убедителен начин квалификацията, след което и спринтовата надпревара. Италианецът беше основният фаворит и за днешната Гран при.

Времето преди началото на основното състезание в Нидерландия беше сухо, топло и облачно. Температурата на въздуха беше 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 39. Нямаше вероятност за валежи по време на състезанието. Алейш Еспаргаро (Априлия) няма да кара в надпреварата. Испанският ветеран претърпя тежка катастрофа в спринта и беше обявен за негоден.

Баная поведе след изгасването на червените светофари в Нидерландия. Зад него бяха Мартин, Винялес, Алекс и Марк Маркес, Акоста, Ди Джанантонио, Бастианини, Морбидели и Байндър. Алекс Ринс (Ямаха) претърпя хайсайд и катастрофира в първия завой

Баная водеше колоната след първите 4 тура от Гран при на Нидерландия в MotoGP. Втори на около 6 десети се движеше Мартин. Зад него имаше битка за третото място, в която влизаха Винялес, Марк Маркес и Ди Джанантонио. Акоста пък се бореше с Алекс Маркес. По-назад Марко Безеки (VR46 Дукати) катастрофира на пети завой. Италианецът се върна на своя мотор, след което се прибра в бокса и оттегли от надпреварата. Жоан Мир (Хонда) също отпадна от борбата.

Баная запази водачеството 14 тура преди края на състезанието в Нидерландия. Двукратният световен шампион записа най-бързата обиколка и увеличи преднината си спрямо Мартин. Испанецът имаше на свой ред добра преднина спрямо Винялес. Победителят от Остин се бореше с Ди Джанантонио, Марк Маркес и Бастианини. Акоста се движеше на седмо място, след като беше задминат от Бастианини.

Баная продължи да води 6 тура преди финала на Гран при на Нидерландия. Италианецът се доближаваше до трети пореден успех в тази надпревара. Мартин се движеше на самотно второ място. Зад него Винялес, Марк Маркес и Бастианини се бореха за последната позиция на подиума. Шесткратният световен шампион допусна грешка и позволи на италианския му съперник да мине напред. Ди Джанантонио се срина до шестото място, следван от Акоста, Байндър, Алекс Маркес и Раул Фернандес.

Баная контролираше събитията в Нидерландия след началото на последната обиколка. По-назад Педро Акоста претърпя инцидент. Състезателят на Tech3 GasGas отпадна и ще си тръгне с празни ръце от днешната надпревара. Междувременно Бастианини и Марк Маркес се справиха с Винялес.

Баная стигна до победата в днешната надпревара. Пилотът на Дукати записа трети пореден успех на пистата Асен, която е най-любимата му в целия календар. Благодарение на този успех Баная изравни рекордна на Кейси Стоунър за най-много победи с мотор на Дукати- 23

Подиумът в Нидерландия допълниха Мартин и Бастианини. След тях бяха Марк Маркес (Грезини Дукати) и Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати). Шести остана Маверик Винялес. Пилотът на Априлия беше преместен с едно място назад заради нарушаване на границите на пистата в последната обиколка.

Седми остана Брад Байндър (КТМ), следван от Алекс Маркес (Грезини Дукати), Раул Фернандес (Тракхаус Априлия) и Франко Морбидели (Прамак Дукати). Топ 15 допълниха Джак Милър (КТМ), Фабио Куартараро с Ямаха, Йохан Зарко (LCR Хонда), Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия).