Начало Top Moto News Баная спечели Гран при на Австрия, Дукати отново окупира местата на подиума

Баная спечели Гран при на Австрия, Дукати отново окупира местата на подиума

425
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели Гран при на Австрия в MotoGP. Пилотът на Дукати записа убедителен успех, след като потегли от втора позиция. Това беше трета поредна победа за Баная в основно състезание на пистата Ред Бул Ринг. Подиумът беше допълнен от Хорхе Мартин и Енеа Бастианини, които също карат мотори на Дукати.

Австрия бе домакин на кръг №11 от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се проведе на пистата Ред Бул Ринг с дължина от 4.348 км и разположена близо до град Шпилберг. За разлика от F1 и другите автомобилни състезания, мотоциклетистите използват шикан, разположен между завои 2 и 3.

Вчера се проведе спринтовата надпревара в Австрия. Победител в нея стана Баная. Действащият световен шампион продължи положителната си серия на Ред Бул Ринг, започнала през 2022 г. Втори финишира победителят в квалификацията Хорхе Мартин. Състезателят на Прамак Дукати се надяваше днес да се пребори с Баная и да отвори малка разлика във временното класиране

Времето преди началото на Гран при на Австрия беше сухо, топло и с частична облачност. Температурата на въздуха беше 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 32. Атмосферата по трибуните на Ред Бул Ринг беше невероятна.

Мартин потегли най-добре и поведе след преминаването на първия завой на пистата в Австрия. Веднага зад него бяха Баная и Бастианини, следвани от Милър, Байндър, Алейш Еспаргаро, Виняес и Пол Еспаргаро. Марк Маркес имаше контакт с Франко Морбидели, след който и двамата излязоха извън трасето и загубиха позиции.

Баная изпревари Мартин в началото на втората обиколка. Испанецът контраатакува няколко завоя по-късно и си върна водачеството. Двамата лидери продължиха борбата и отново размениха местата си. Зад тях се движеше Бастианини, който на свой ред се откъсваше от Милър и Байндър. Марк Маркес си проправяше път, след като потъна назад заради излизането си от трасето. Междувременно неговият брат Алекс Маркес падна на спирането за шикана. Пилотът на Грезини Дукати се върна в борбата. Раул Фернандес (Тракхаус Априлия) отпадна от Гран при на Австрия.

Баная водеше колоната след първите 10 тура от състезанието в Австрия. Пилотът на Дукати се движеше на около 6-7 десети спрямо Мартин. Испанецът на свой ред отвори разлика спрямо третия Бастианини. Марк Маркес продължаваше да си проправя път и изпревари Джак Милър. Двамата имаха лек контакт на спирането за шикана. Байндър се движеше четвърти, следван от Пол Еспаргаро.

Баная запази водачеството след началото на втората половина на Гран при на Австрия. Италианецът се откъсна на близо секунда и половина спрямо Мартин, който изпитваше болка заради проблемите с единия палец. Трети на голямо изоставане спрямо лидерите беше Бастианини. Междувременно Марк Маркес изпревари Алейш Еспаргаро и зае четвъртото място, докато Джак Милър (КТМ) падна от своя мотор.

В последните турове разликата между Баная и Мартин беше около 2 сек. Испанецът намали малко изоставането си, но не успя да се доближи достатъчно близо до своя съперник. Марк Маркес топеше разликата спрямо Бастианини, но не с достатъчно, за да притесни пилота на Дукати. Същевременно Лука Марини (Хонда) също отпадна от надпреварата в Австрия

До края на състезанието нямаше разместване в челото. Следователно Баная спечели състезанието в Австрия за трети пореден път. Това беше и седми успех за действащия световен шампион за тази година, с което той изравни постижението си от 2023 г. До него на подиума се качиха Мартин и Бастианини.

Четвърти и пети в Австрия финишираха Марк Маркес (Грезини Дукати) и Брад Байндър с КТМ. Шестото място беше заето от Марко Безеки (VR46 Дукати). Седми остана Маверик Винялес (Априлия), следван от Франко Морбидели (Прамак Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Алекс Маркес (Грезини Дукати). Топ 15 допълниха Пол Еспаргаро (КТМ), Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия), Педро Акоста (Tech3 GasGas), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas).