Начало MotoGP News Баная спечели и Гран при на Австрия

Баная спечели и Гран при на Австрия

257
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели състезанието за Голямата награда на Австрия в MotoGP. Пилотът на Дукати потегли втори и водеше от старта до финала в надпреварата на пистата Ред Бул Ринг. Втори на 0.493 сек. финишира Фабио Куартараро с Ямаха. Последното място на подиума бе заето от втория заводски състезател на Дукати Джак Милър. Това бе пети успех за Баная от началото на кампанията и общо седми за Дукати на трасето край Шпилберг.

Благодарение на днешната победа 25-годишния състезател стана едва вторият италианец след Валентино Роси който записва три поредни победи в модерната ера на MotoGP. Също така Баная е и втория състезател на Дукати след Кейси Стоунър през сезон 2008.

Най-доброто потегляне бе за Баная. Пилотът на Дукати поведе пред Бастианини, Милър, Мартин, Куартараро, Винялес и Мир. Алейш Еспаргаро и Йохан Зарко направиха лоши стартове и се озоваха в дъното на топ 15.

Още в първата обиколка Жоан Мир допусна грешка и катастрофира. Това бе второ поредно отпадане за испанеца, който все още не е подсигурил бъдещето си в MotoGP след оттеглянето на Сузуки.

След първите обиколки в Австрия първите четири позиции бяха заети от Баная, Милър, Мартин и Бастианини. Винялес допусна грешка на завоя Schlossgold и загуби няколко позиции. Малко по-късно испанецът получи предупреждение от стюардите заради излизане извън очертанията на пистата Ред Бул Ринг.

23 тура преди финала Бастианини навлезе в зоната за сигурност след вероятен технически проблем. Пилотът на Грезини Дукати се оттегли от надпреварата в Австрия, което позволи на Куартараро да се доближи до триото на Дукати, водено от Баная.

С напредване на състезанието на Ред Бул Ринг Баная започна да се откъсва от Милър и Мартин. Зад тях Куартараро започна да се доближава до тях след като твърдата предна гума на неговата Ямаха започна да работи добре. Най-интересна бе битката за петото място между Алейш Еспаргаро и Лука Марини. Междувременно отпаднаха Дарън Байндър (RNF Ямаха) и Такааки Накагами (LCR Хонда).

След преполовяването на състезателната дистанция в Австрия Куартатаро изпревари Мартин, който допусна грешка в новия шикан. Отпред Баная се движеше с повече от секунда аванс пред Милър, докато Марини и Еспаргаро продължаваха да водят битка за петото място.

4 тура преди финала на надпреварата Куартараро изпревари Милър на шикана и зае втората позиция. Французинът започна да преследва Баная и се защитаваше от два мотора на Дукати зад себе си.

В последния тур Куартараро намали изоставането си от Баная на около 6-7 десети от секундата. Зад него Милър и Мартин се бореха за последното място на подиума. Испанецът допусна грешка на първи завой и катастрофира, но успя бързо да се изправи и да продължи напред.

Въпреки натиска от Куартараро, Баная отново беше безпогрешен и записа трета поредна победа след тези в Нидерландия и Великобритания. Подиумът бе допълнен от Милър.

Четърти и пети финишираха Лука Марини (VR46 Дукати) и Йохан Зарко (Прамак Дукати). Шести финишира Алейш Еспаргаро (Априлия), следван от Брад Байндър (КТМ), Алекс Ринс (Сузуки), Марко Безеки (VR46 Дукати) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Топ 15 допълниха Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Мигел Оливейра (КТМ), Маверик Винялес (Априлия), Алекс Маркес (LCR Хонда) и Андреа Довициозо (RNF Ямаха).

Във временното класиране Куартараро продължава да води с актив от 200 т. Втори е Алейш Еспаргаро (168), следван от Баная (156), Зарко (125) и Милър (123).