Начало MotoGP News Баная спечели квалификацията в Моторланд Арагон

Баная спечели квалификацията в Моторланд Арагон

293
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели квалификацията за Гран при на Арагон в MotoGP. Пилотът на Дукати направи най-добрата обиколка за 1:46.069. Това бе и нов рекорд на пистата Моторланд Арагон в Испания. Втори на 90 хилядни финишира съотборникът му Джак Милър, а трети на 0.244 сек. остана Енеа Бастианини (Грезини Дукати). Това бе пети полпозишън от началото на сезона за Баная и първи такъв от Гран при на Нидерландия в края на юни.

Времето преди старта на Q1 на пистата Моторланд Арагон отново бе сухо и слънчево. Температурата на въздуха бе 22 градуса, а тази на асфалта- 39.

Още преди началото на четвъртата свободна тренировка стана ясно, че Жоан Мир ще пропусне надпреварите в Арагон и Япония. Пилотът на Сузуки контузи десния си глезен и все още не се чувства достатъчно възстановен. Не се знае кой ще бъде заместника на бившия световен шампион в Гран при на Япония.

Всички пилоти напуснаха своите гаражи след старта на Q1. Марк Маркес  веднага поведе в класирането. Испанецът се надяваше да намери място в Q2 след като нямаше достатъчно добре време в третата свободна тренировка.

Алейш Еспаргаро допусна грешка и едва не бе ударен от Фабио Ди Джанантонио. Инцидентът между двамата бе забелязан от стюардите. Междувременно Маверик Винялес изпусна предницата на своя мотор и катастрофира на завой №2.

До края на първия сегмент от квалификацията за Гран при на Арагон Алейш Еспаргаро и Йохан Зарко заеха първите две позиции и продължиха напред. Първи под чертата остана Марк Маркес (Репсол Хонда), следван от Лука Марини (VR46 Дукати) и Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати). Зад тях се класираха Маверик Винялес (Априлия), Алекс Маркес (LCR Хонда), Пол Еспаргаро (Репсол Хонда) и Кал Кръчлоу (RNF Ямаха). Последните стартови позиции за утрешната надпревара на пистата Моторланд Арагон бяха заети от Франко Морбидели (Ямаха), състезателите на КТМ Tech 3 Раул Фернандес и Реми Гарднър, както и Дарън Байндър (RNF Ямаха).

Всички пилоти напуснаха бокса след старта на втория сегмент от квалификацията. Бастианини зададе темпото с време за 1:46.580 мин. Италианецът се бореше за втори полпозишън в кариерата си в MotoGP. Преди това той спечели квалификацията на пистата Ред Бул Ринг. Втори и трети бяха Баная и Милър.

Куартараро също се движеше доста добре в първите три сектора, но изостана след преминаването на дългата обратна права. Алейш Еспаргаро пък спря изключително късно за първи завой и вдигна задната гума на своя мотор във въздуха.

В самия край на квалификацията за Гран при на Арагон Баная даде най-доброто време, следван от Милър и Бастианини. Пилотът на Дукати записа втори пореден полпозишън на пистата Моторланд Арагон.

От втора стартова редица за утрешната надпревара ще стартират Алейш Еспаргаро (Априлия), Йохан Зарко (Прамак Дукати) и Фабио Куартараро (Ямаха). Третата редица бе заета от Марко Безеки (VR46 Дукати), Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Алекс Ринс със Сузуки. Топ 12 пък бе допълнен от Брад Байндър и Мигел Оливейра с КТМ, както и Такааки Накагами (LCR Хонда).