Начало MotoGP News Баная триумфира в Малайзия, Куартараро трети

Баная триумфира в Малайзия, Куартараро трети

353
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели Гран при на Малайзия. Състезанието на пистата Сепанг бе предпоследния 19-ти кръг от сезон 2022 в MotoGP. Пилотът на Дукати потегли девети и поведе в началната фаза на надпреварата. В последната обиколка Баная удържа атаките на Енеа Бастианини (Грезини Дукати) и записа седми успех от началото на кампанията. Последното място на подиума бе заето от Фабио Куартараро с Ямаха. По този начин състезателят на Ямаха има математически шансове да защити короната си от 2021 г.

Надпреварата в Малайзия започна при сухи условия и облачно време. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 31 и 38 градуса по Целзий. Този уикенд Алейш Еспаргаро записа своя старт №300 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Пилотът на Априлия се надяваше на добър резултат в днешната надпревара, който да запази шансовете му за титлата.

Мартин поведе след изгасването на червените светофари. Победителят в квалификацията зае лидерското място след преминаването на първите няколко завоя. Зад него бе Баная. Пилотът на Дукати направи невероятно потегляне и спечели седем позиции при преминаването на старт-финалната права. Трети бе Бастианини, следван от Маркес и Куартараро. Световният шампион също спечели седем позиции след старта на Гран при на Малайзия.

В първата част от състезанието Мартин започна да се откъсва от Баная и Бастианини. Куартараро изпревари Маркес и зае четвъртото място. Шесткратният световен шампион пък трябваше да се защитава от Ринс, Мир и Безеки. Морбидели изтърпя наказанието си и премина през дългата обиколка. Състезателят на Ямаха се озова извън топ 10 след като загуби няколко секунди.

15 обиколки преди края Хорхе Мартин отпадна от първото място след като падна на пети завой. Пилотът на Прамак Дукати остана с празни ръце след като вчера подобри рекорда на пистата Сепанг. По този начин Баная поведе колоната, следван от Бастианини, Куартараро, Маркес и Безеки. Лука Марини (VR46 Дукати) също се оттегли след технически проблем в неговия мотоциклет.

Две обиколки по-късно Безеки изпревари Маркес и зае четвъртото място. Ринс също дишаше във врата на 29-годишния испанец, който изпитваше затруднения с дясната си ръка.

При преполовяването на старта в Малайзия Бастианини изпревари Баная. Италианецът влезе от вътрешната страна на завой №4 и пое лидерството от своя сънародник. Двамата бъдещи съотборници се движеха на повече от 3 секунди пред Куартараро. Французинът се защитаваше от Безеки, който успя да се залепи зад гърба му.

Междувременно в бокса на Дукати ставаше все по-напечено. Спортният директор на заводския екип Паоло Чиабати дискутираше с координатора Давиде Тардоци дали трябва да бъдат използвани отборни заповеди. В челото Бастианини водеше с минимален аванс пред Баная. Куартараро пък вдигна темпото и се откъсна от Безеки. Алейш Еспаргаро бе извън топ 10 и окончателно отпадна от борбата за световното първенство.

7 тура преди финала на Гран при на Малайзия 2022, Баная атакува и изпревари Бастианини на последния завой на пистата Сепанг. Пилотът на Дукати опита да се откъсне от своя сънародник. Куартараро пък започна да топи изоставането си от водещите двамата и натрупа достатъчно голяма разлика пред Безеки.

До края на тазгодишното състезание в Малайзия Бастианини направи няколко неуспешни атаки срещу Баная. 25-годишният италианец остана хладнокръвен и записа седми успех от началото на сезон 2022 в MotoGP. Това бе и първа победа за Баная, която е на писта извън Европа. Подиумът в Сепанг допълниха Бастианини и Куартараро.

Четвърти финишира Марко Безеки (VR46 Дукати), следван от Алекс Ринс (Сузуки), Джак Милър (Дукати), Марк Маркес (Хонда), Брад Байндър (КТМ), Йохан Зарко (Прамак Дукати) и Алейш Еспаргаро (Априлия). Топ 15 допълниха Франко Морбидели (Ямаха), Кал Кръчлоу (RNF Ямаха), Мигел Оливейра (КТМ), Пол Еспаргаро (Хонда) и Раул Фернандес (KTM Tech 3).

В генералното класиране преди финалния старт за сезона във Валенсия, Баная остава начело с 258 точки. Втори е Куартараро с 235 т. Трети е Алейш Еспаргаро с 212 пункта, следван от Бастианини (211) и Милър (189). Същевременно Дукати затвърди първаа си позиция в класиранията при отборите и конструкторите.