Начало MotoGP News Баная: Валенсия бе едно от най-трудните състезания в кариерата ми

Баная: Валенсия бе едно от най-трудните състезания в кариерата ми

267
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная е новият крал на MotoGP. Пилотът на Дукати спечели световната титла за сезон 2022 в кралския клас. Италианецът призна, че последното състезание за кампания е било едно от най-трудните за цялата му кариера.

Баная финишира на девета позиция във вчерашната надпревара на пистата Рикардо Тормо. Въпреки това този резултат бе напълно достатъчен, за да му гарантира първата позиция в крайното класиране за 2022 г.

Баная влезе в историята като едва вторият състезател на Дукати, който става световен шампион в MotoGP. Преди това Кейси Стоунър спечели първенството през 2007-ма. За разлика от тогава, сега Дукати печели трофея със състезател от Италия. Последният случай, в който италианец печели титлата в премиерния клас, карайки  италиански мотор е на Джакомо Агостини през сезон 1972. Тогава той става световен шампион с мотоциклет на MV Augusta.

„Валенсия бе едно от най-трудните състезания в кариерата ми. Целта ми беше да съм в топ 5. Не знам защо започнах да изпитвам затруднения с предницата на мотора. Честно казано ми беше доста трудно да го контролирам. В крайна сметка най-важното е, че вече сме световни шампиони. Това е най-прекрасния ден в живота ми“, сподели Баная веднага след края на Гран при на Валенсия 2022.

Баная е и първият състезател в историята, който е преодолял толкова изоставане от 91 точки. Пилотът на Дукати записа пет отпадания, което не е никак малко. Този дефицит се запази, след като той претърпя четвъртото от общо пет отпадания. Това се случи в Гран при на Германия. Италианецът призна, че за кратък момент е отписал шансовете за титлата след тежкото състезание на пистата Заксенринг.

„Загубих вяра в борбата за шампионата за около половин или един час след края на надпреварата в Заксенринг“, призна Баная. „Но от този момент нататък знаех, че все още има някакъв шанс да стана световен шампион.“

„И работата, която свършихме тази година, бе  наистина невероятна. Представянето ни през втората половина на сезона бе повече от впечатляващо.“

„Опитахме се да анализираме всичко. Искахме да разберем какво можем да подобрим. Освен това търси причината защо катастрофирах и  правех толкова много грешки. От този момент нататък просто направихме нещо невероятно“, добави пилотът на Дукати.

Баня призна, че катастрофата в Германия го е накарала да осъзнае проблемите с непоследователността, които са били трудни за приемаме по това време.

„Най-трудният момент [от 2022 г. ] беше на Заксенринг. Тогава бях толкова конкурентен. Както и в Льо Ман, тогава имах възможност да спечеля състезанието, но катастрофирах.“

„В този момент осъзнах, че слабото ми място е, че съм състезател с много възходи и падения. Също така имах добра скорост, но ми липсваше постоянство. Не беше никак лесно да приема това. Всъщност от този момент нататък знаех, че имам проблем, заради които опитвах да се подобря“, завърши пилотът на Дукати.