Начало MotoGP News Баная записа убедителен успех в Италия, Мартин и Зарко допълниха тройния подиум...

Баная записа убедителен успех в Италия, Мартин и Зарко допълниха тройния подиум за Дукати

349
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная триумфира в състезанието за Голямата награда на Италия в MotoGP. Пилотът на Дукати потегли от полпозишън и водеше във всяка една обиколка от днешната надпревара. Баная записа втори успех на пистата Муджело след като спечели и вчерашния спринт. До него на подиума се качиха състезателите на Прамак Дукати Хорхе Мартин и Йохан Зарко.

Времето преди началото на същинското състезание в Италия бе топло, сухо и с частична облачност. Температурата на въздуха бе 27 градуса, а тази на асфалта- 45. Атмосферата по трибуните на пистата Муджело бе невероятна

Милър имаше най-добра стартова реакция след изгасването на червените светофари. Пилотът на КТМ се изстреля на първата позиция след преминаването на първи завой. Австралиецът обаче веднага загуби лидерството от Баная. Трети бе Марини, следван от Мартин, Мартин, братята Маркес, Бастианини, Байндър и Еспаргаро.

Баная записа най-бързата обиколка и опита да се откъсне от Мартин. Трети се движеше Марини. Четвъртото място бе заето от Милър, който водеше оспорвана битка с Байндър, Безеки и братята Маркес. По-назад се движеха Бастианини и Куартараро.

18 тура преди края на Гран при на Италия Баная продължаваше да води пред Мартин и Марини. По-назад Марк Маркес допусна грешка и катастрофира. Пилотът на Хонда не скри разочарованието си от случилото се.

Баная продължаваше да води при преполовяването на състезанието в Италия, следван от Мартин. Зад двамата лидери имаше оспорвана борба между Марини, Безеки и Алекс Маркес. По-назад Бастианини се бореше с Морбидели и Куартараро, а Мигел Оливейра (RNF Априлия) отпадна.

9 тура преди финала отпадна и Алекс Маркес. Пилотът на Грезини Дукати пропиля възможността да запише подиум в домашната надпревара за своя отбор. Отпред Баная водеше пред Мартин, Марини и Зарко. Челната десетка се допълваше Байндър, Милър, Еспаргаро, Безеки и Морбидели

До края на Гран при на Италия не настъпиха сериозни промени. По този начин Баная записа трети успех от началото на сезон 2023 в MotoGP и втори на пистата Муджело. До него на подиума се качиха Мартин и Зарко.

Четвърти финишира Лука Марини (VR46 Дукати), следван от Брад Байндър (КТМ), Алейш Еспаргаро (Априлия), Джак Милър (КТМ), Марко Безеки (VR46 Дукати), Енеа Бастианини (Дукати) и Франко Морбидели с Ямаха. Топ 15 допълниха Фабио Куартараро с Ямаха, Маверик Винялес (Априлия), Такааки Накагами (LCR Хонда), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas). Състезанието за Голямата награда на Италия бе пропуснато от Алекс Ринс (LCR Хонда) и Жоан Мир (Хонда). Двамата претърпяха инциденти в предишните два дни и получиха различни фрактури.

Баная увеличи аванса си в генералното класиране благодарение на победата в Муджело. Пилотът на Дукати е с актив от 131 точки. Втори е Безеки със 110, следван от Мартин (107), Байндър (92) и Зарко (88).